Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и епидемиолог Предраг Кон саопштио је данас да су у нашој земљи до данас, до 15 часова, регистрована укупно 384 потврђена случаја COVID-19.

Кон је на редовној конференцији за новинаре одржаној у Палати Србија истакао да су од последњег извештаја тестирани узорци 245 особa, од којих je 81 узорак позитиван, а 164 су негативна на нови коронавирус.

Према његовим речима, од 203 пацијента, колико је укупно хоспитализовано, њих 14 је у КЦ Војводина, 18 у КЦ Ниш, 16 у КЦ Крагујевац, 12 на Инфективној клиници КЦ Србије, док је 131 пацијент смештен у КБЦ “Драгиша Мишовић”, 10 пацијената на Клиници за пулмологију, а два у болници у Ваљеву.

Он је прецизирао да су на респиратору 24 пацијента, и то по четири у КЦ Војводине, КЦ Ниш и КЦ Крагујевац, деветоро је на Инфективној клиници КЦ Србије, двоје у КБЦ “Драгиша Мишовић”, а један на пулмолошкој клиници.

Кон је, говорећи о капацитетима здравственог система, навео да на Инфективној клиници има приближно 100 кревета, у КБЦ „Драгиша Мишовић“ и у КБЦ Земун по 400, а након попуњавања тих капацитета оболели ће бити смештани на ВМА и у војно-медицинске центре.

Према његовим речима, од сада престаје кућна изолација, која се користи када је неко заражен, али не престаје кућна самоизолација, која је заштита и служи за оне који су били у контакту са оболелим.

Свако ко је позитиван, на тај начин што се привремено издваја и одлази у колективни смештај, штити заправо своју породицу, објаснио је он и додао да у тим ситуацијама раздвајање деце и родитеља не би смело да се догоди.

Заменица директора Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић најавила је да ће се на конференцијама за новинаре редовно давати информације о топографској дистрибуцији оболелих, наводећи да је вирус сада присутан међу становницима 21 града.

Она је саопштила да је, од укупно потврђених случајева коронавируса, највише заражених у Београду – 158, Нишу 40 и Ваљеву 38.

Према њеним речима, очекивано је да у Београду има највише потврђених случајева јер је то наш највећи град, али и упозорила на то да Ниш и Ваљево нису сличне величине, а пропорционално имају сличан број оболелих.

Затим, како је додала, следе Нови Сад са 21 оболелим, Чачак са 13, Крагујевац са 12, Крушевац и Ћуприја са по 10, а једноцифрен број оболелих имају Кикинда, Врање, Ужице, Пожаревац, Зајечар и Панчево.

По једног оболелог имају Врњачка Бања, Темерин, Сомбор, Бачка Топола, Сремски Карловци, Зрењанин и Лесковац, прецизирала је Кисић Тепавчевић и објаснила да до сада имамо највећи број тестираних особа, па самим тим и већи број потврђених случајева.

Она је истовремено поновила да се већина здравствених радника у Србији који су заражени коронавирусом заразила ван здравствених установа, али није прецизирала колико је тачно заражених међу медицинским особљем.

Кисић Тепавчевић је истакла да није дошло до ширења епидемије у болничкој средини, наводећи да обољевање здравствених радника није нешто што је неочекивано када је реч о заразним болестима јер су они први на удару.

Према њеним речима, наша oсновна улога јесте да не дозволимо да инфекција уђе широко у наш здравствени систем.

Она је објаснила да на Београдском сајму и другим локацијама где ће бити импровизован смештај неће бити смештани пацијенти када буду попуњени болнички капацитети, већ само они са изразито благим обликом инфекције, дакле скоро здрави људи.

Особе смештене на Сајму боравиће тамо уз стални здравствени надзор, све док њихови резултати не буду негативни на корону, указала је докторка и додала да ће услови у хали бити знатно унапређени у односу на тренутно стање.

Кисић Тепавчевић је такође напоменула да масовно тестирање мора детаљно да се разради и да се утврди тачан временски период када је најефикасније радити такво медицинско анализирање.

Према њеним речима, ПСР техника детектује вирус, али он мора довољно да се размножи да би могао да буде откривен, тако да, уколико се не погоди право време тестирања, особа може бити негативна, а да то у ствари буде лажна слика.

Директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић саопштио је да докторка која је преминула у том граду од последица коронавируса није заражена у контакту са пацијентима, већ се ради о екстерној инфекцији из Лугана.

Он је пренео да је тренутно 11 лекара позитивних на вирус корона на кућном лечењу, и истовремено поручио да је здравствена установа на чијем је челу у потпуности спремна за прихват свих пацијената.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here