1. 09. 2020.

Према најновијем извештају Народне банке Србије у првих пет месеци ове године прилив по основу дознака из иностранства износи милијарду евра. Тај износ је мањи за 23,8 одсто или 328,7 милиона евра у односу на исти период 2019.

Разлог за умењен прилив девиза од наших људи на приврменом раду у иностранству треба тражити пре свега у пандемији, која је резултурала у умањеним економски активности у свету, па наравно и у земљама у којима ђиве и раде наши људи.

Дознаке радника, пензије и друга социјална примања, као и помоћи и поклоне из иностранства, које се упућене физичким лицима евидентирају с еу Народној банци Србије. Прошле године дознаке наши људи који живе и раде у свету и девизних пензионера, из иностранства су достигле вредност од 3,51 милијарду евра. Највише девиза пристиже из Немачке (једна милијарда евра), Швајцарске (око 500 милиона евра) и из Аустрије (290 милиона евра).

Деценијама је девизни прилив од наших људи у свету, којима су помагали своје ближње у отаџбини, били најзначајнија ставка у платном билансу Србије. На та средства рачуна око 800 хиљада наших људи у Србији.

Слична је ситуација и у нашем региону, али и у свету. Шта више и у наредном периоду не може се рачунати да ће се ти приливи увећати, већ чак да ће и опадати.

„Српска стварност“ / Ј.С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here