Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

У Србију је данас стигла нова испорука вакцина против ковида-19, које су набављене кроз Ковакс механизам.

У Србију је стигло 306.000 доза кинеске вакцине Синофарм, саопштио је Уницеф, који је посредник у Ковакс механизму.

Како се наводи, нова испорука стигла је у тренутку у којем је у Србији епидемиолошка ситуација неповољна, са високим бројем новозаражених на дневном нивоу, док је обухват вакцинације у укупној популацији испод европског просека.

Подсећа се да вакцинација, уз поштовање превентивних мера – ношења маски, прања руку и физичку дистанцу, штити од корона вируса и утиче да се ток пандемије у колективу заустави, спречи мутирање и даље размножавање вируса.

Додаје се да Уницеф у Србији посебно ради на додатном оснаживању просветних радника и свих који раде у образовном систему у борби са пандемијом ковидом 19.

У Србију је до сада кроз Ковакс механизам допремљено више од пола милиона доза вакцина против корона вируса – 295.200 доза АстраЗенека вакцина и 306.000 доза Синофарм вакцина.

Влада Србије финансирала је набавку ових вакцина, док је Уницеф као посредник у Ковакс механизму, обезбедио набавку, транспорт и доставу у Србију.

Ковакс иницијативу воде ГАВИ – Алијанса за вакцине, Светска здравствена организација и ЦЕПИ – Коалиција за иновације и епидемиолошку спремност.

Циљ иницијативе је да обезбеди да све земље имају правичан и приступачан приступ безбедним и ефикасним вакцинама против ковид 19, без обзира на степен развијености.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here