1. 06. 2020.

Грађани Србије у недељу 21. јуна бирају нови сазив Скупштине Србије. Мандат новоизабраних народних посланика трајаће четири године. Осим избора за народне посланике, грађани ће бирати и одборнике градских и општинских скупштина у већем делу општина и градова, док ће грађани Војводине бирати и своје представнике у Скупштини АП Војводина. Изборна тишина почела је тачно у поноћ и трајаће до затварања биралишта у недељу. 

У недељу, на изборни дан, од 7.00 до 20 сати, колико су отворена бирачка места, могу се објављивати извештаји о томе где су кандидати са листа гласали, али не и њихове изјаве.

Укупан број бирача у Србији је 6.583.665, око 150.000 мање него на претходним парламентарним изборима.

На парламентарним изборима у Србији 21. јуна, на гласачком листићу је 21 листа.

Гласаће се на 8.253 бирачких места. Штампано је и 32.918 резервних листића што је 0,5 одсто од укупног броја бирача.

Бирачи у иностранству имају право гласа ако су се до 30. маја пријавили преко дипломатско-конзуларних представништава.

Своје гласачко право могу искористити на једном од више од 40 бирачких места ван Србије.

Осим посматрачке мисије ОДИХР (Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права), изборе у Србији прате и домаћи посматрачи ЦРТА и ЦЕСИД, посматрачи Агенције за борбу против корупције, а први пут се за праћење избора пријавио и ЕНЕМО – Европска мрежа организација за надгледање избора.

Током изборне тишине странке неће моћи да се оглашавају у традиционалним медијима, нити да организују предизборне скупове.

За време изборне тишине у дану за гласање, на бирачком месту и на 50 метара од њега забрањено је истицање симбола и пропагандног материјала учесника у изборној трци.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here