Mesto za reklamu
  1. 0 11. 2020.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић имао је данас, на маргинама неформалног састанка министара иностраних послова земаља учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПСуЈИЕ) у Анталији, трилатерални састанак са колегама из Турске и Босне и Херцеговине Мелветом Чавушоглуом и Бисером Турковић.

Селаковић је том приликом поручио да су мир, стабилност и економски просперитет за Србију примарни интерес и да трилатерална сарадња треба да се у већој мери фокусира на заједничке интересе у пољу економије и инфраструктуре.

Према његовим речима, економски аспект трилатералне сарадње између Србије, Турске и БиХ има значајне потенцијале и зато је важно предузети конкретне мере у погледу интензивирања рада Трилатералног трговинског комитета, као и организовања трилатералних пословних форума.

На састанку је констатовано да су Србија, Турска и БиХ економски веома тесно повезане, што ствара простор за инвестиције, али и боље инфраструктурно повезивање.

Министар је констатовао да је развој инфраструктуре један од највидљивијих и најбољих ефеката сарадње, а као најважније пројекте од заједничког интереса и примере добре сарадње издвојио je брзу саобраћајницу/ауто-пут Београд–Сарајево–Београд, као и стратешки важан међународни пројекат „Турски ток”.

Он је закључио да је трилатерални механизам сарадње важан за јачање стабилности, безбедности и развоја у региону и да даје резултате, при чему је изразио очекивање да сви актери активно приступају процесу, уз искрену опредељност за сарадњу и јачање међусобног поверења.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here