20.03.2021

У знак сећања на једног од највећих научника света  и великог родољуба и задужбинара српског народа Михајла Пупина, поводом његовог упокојења 12. марта у просторијама Српске Народне Оодбране  у Чикагу обележен је  86- тогодишњи  помен чувеном научнику и професору Колумбија универзитета у Њујорку. Тим поводом је у организацији Српске Народне Одбране организовано предавање посвећено стваралаштву Михаила И. Пупина.

/ На фотографији изнад проф. др Мирко Мркшић и председник СНО Драго Вујошевић/

Подсећамо Др Михајло Пупин је био један од оснивача ове угледне патриотске организације и први председник Српске Народне Одбране још далеке 1914. године.

Замолили смо и г. Драгу Вујошевића, новог председника СНО, да направи осврт на приређени догађај, чији је домаћин био.

„Предавање је одрзао профессор, доктор Мирко Мркшић, научник и један од руководилаца елитне научне установе Норт Вестерн Универзитета. Професор Мркшић се у свом излагању осврнуо на Пупиново Аутобиографско дело “ Од пашњака до научењака”, за које је научник добио престижну Пулицерову награду за књижевно дело.

Радујемо се што нам је сала била испуњена до последњег места. Одличном излагању професора др Мркшића између осталих присуствовали су и свештеник Добривоје Мићуновић, најстарији члан СНО господин Владо Бјелопетровић са супругом Вером, Раде Раковић, дугогодишњи члан и благајник, Петар Гатарић, председник ЦШО Свети Стефан Дечански, Драган Селаковић, председник четничке организације Равна гора и први потпредседник СНО и многи други.

Нешто што је веома позитивно за један овакав скуп је то да је био изненађујући број младих људи“ – истиче домаћим Вујошевић и додаје:

“Излагање проф. др Мркшића  било је сјајно за све  присутне, а очигледно и за њега јер је изразио жељу да поново дође и одржи предавање. Овога пута је говорио о раду и стварању нашег великог научника Михајла Пупина, а дотакао се мало и Николе Тесле. Овом приликом желим да се захвалим свима који су присуствовали  том важном догађају, посебно др Мркшићу на његовом веома богатом излагању.

Такође желим да напоменем да је одличан домаћин био и наш Градимир Марковић – председник СНО месног одбора Северни Чикаго који је организовао заједничку вечеру и дружење за све – рекао нам је Вујошевић.

„Одмах након овог догађаја, сутрадан сам отпутовао за Њујорк, где сам присуствовао 86-годишњем помену Михајлу Пупину на гробљу Вудлон, у Бронксу. Парастосу је присуствовало петнаестак људи међу којима су били: владика Иринеј, неколико свеаштеника из локалних цркава,  из Конзулата  Р. Србије у Њујорку, конзул  Олгица Влачић /која је и говорила о Пупину/, први саветник Радомир Илић из Амбасаде Р. Србије из Вашингтона … Све у свему на пригодан начин одужили смо се нашем великану, а СНО наставља своје акције, окупљање наших људи, посебно младих и подсећање на људе и догађаје који не смеју да буду заборављени“ – закључио је наш саговорник председник СНО за САД г. Драго Вујошевић.

И на крају преносимо и једну занимљивост из Пупиновог жовота о којој се недовољно зна:

Осим несебичног давања и помагања Михајла Пупина Идворског на пољу науке, културе, образовања, невероватно звучи прича да је после Првог светског рата спремао и миразе за сиромашне девојке чији су очеви погинули у рату, а у то доба је било тешко удати се без мираза… Наш Пупин је заиста на много тога мислио.

„Српска стварнст“ /„Српско Огледало“, – Ј.С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here