Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

У друштвеној сали Српске Православне Цркве Свети Стеван Дечански у Чикагу одржано је добро посећено предавање под називом Заветна историја Срба. Учествовали су професори, гости из Београда, Мило Ломпар, Милош Ковић као и Бранимир Нешић из издавачке куће „Катена Мунди“.

На почетку програма учеснике је поздравио старешина храма на Леланду, отац Александар Петровић. О гостима – предавачима говорио је и Драган Арсић из манастира Нова Грачаница који са њима путује широм САД и Канаде.

Професор Милош Ковић је у разговору рекао да верује да је значај дијаспоре јако велики и да се нада да ће везе са њом и матицом све више расти. Рекао је да су прошли целу источну обалу, од Бостона до Орланда на Флориди.

“Интересовало ме је да видим колико је наша заједница кохерентна и какви су ресурси и убеђен сам да је средиште српске дијаспоре управо у Сједињеним Америчким Државама, због образовних, људских и материјалних ресурса као и због великог културног наслеђа јер су Срби из Америке дали светској култури Теслу и Пупина. Ви имате Свеце, Светог Мардарија, Светог Себастијана. Што је посебно важно, Срби у Америци су близу средишта моћи, центара одлучивања. Утисак је да постоје озбиљни, огромни ресурси” рекао је Ковић.

Отац Александар Петровић је истакао да је био веома задовољан изузетно добром посетом и да је “за време целе трибине владала тишина и да су људи били веома заинтересовани за тему а посебно да сазнају како и са друге стране океана могу да помогну Србији”. Додао је и да се “наш народ овде највише информише путем медија али фали мало та жива реч која ће доћи из матице”.

После предавања, посетиоци су имали прилику да поставе низ питања везаних за српску историју али и актуелне теме данашњице.

Гости из Београда су се после Чикага упутили за Кливленд а онда пут настављају у Канаду где имају планиране трибине у осам градова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here