Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици уручио је данас премијерки Србије Ани Брнабић Годишњи извештај Европске комисије о Републици Србији.

Брнабић је на конференцији за новинаре у Влади Србије оценила да је извештај ЕК у основи позитиван, јер препознаје напредак у неким областима, пре свега у економији, али је изразила очекивање да у будућности више неће бити политичких оцена о напретку ка ЕУ, када је реч о неким важним областима.

Она је изразила очекивање да ће се оцене о напретку Србије базирати на чињеницама, а не на политичким прерцепцијама неких страна.

Председница Владе је рекла да није успела да уђе детаљно у препоруке, и додала да су нам оцене важне, али да су препоруке још битније.

Наставићемо да имплементирамо препоруке Европске комисије и да обраћамо пажњу на суштину, а не форму, поручила је Брнабић, упутивши критике ЕУ због тога што примењује двоструке аршине по питању Косова и Метохије. Она је рекла да је забринута због ситуације на Космету и због сталних и све чешћих инцидената.

Забринута сам недостатком конкретне реакције ЕУ на све што се дешава. Пре свега данас је 2.226 дана од потписивања Бриселског споразума и обавезе формирања Заједнице српских општина. Брисел је гарант тог споразума, и ЕУ је гарантовала његову примену, објаснила је премијерка. Она је пренела да у извештају о напретку стоји да Приштина „тек треба да се ангажује око успостављања ЗСО“ и подвукла да то показује двоструке стандарде.

Забринута сам и због недостатка реакције на инциденте какви су били јуче и свакако на то да Приштина од 6. новембра, не само да крши ЦЕФТА споразум, већ јасно крши и ССП. Брисел има механизме да покрене поступак због кршења ССП. Али осим вербалних осуда нису покренули те механизме, подвукла је она.

Ако је ЕУ за владавину права и ако толико инсистира на томе, нека инсистирају на владавини права када су они у питању, нека гарантују примену Бриселског споразума и ЗСО, нека поштују споразум о ССП. У том споразуму има механизхама за то шта се дешава када их неко крши, подвукла је Брнабић и истакла да Србија наставља свој европски пут.

Фабрици је оценио да је у извештају констатовано да има напретка у неким областима, али да Србија мора да буде одлучнија и још значајније да појача своје напоре у неким главним подручјима, као што су јачање демократских институција и владавина права.

Он је рекао да су области у којима треба појачати реформе правосуђе и борба против корупције и криминала и остваривање основних права, указавши на важност јачања демократских институција као што је парламент, како би се обезбедио међупартијски дијалог и обезбедила надзорна функција парламента над извршном влашћу.

Према његовим речима, по питању уставних промена треба наставити сарадњу с Венецијанском комисијом и тај посао треба завршити у парламенту.

Фабрици је истакао да је у извештају Европске комисије констатовано да већ другу годину нема напретка у слободи изражавања, додавши да је приметно да постоји напредак у развоју економије, као и да постоји регионална сарадња која треба да буде мотор за цео регион.

Шеф Делегације Европске уније у Србији подвукао је да је правно обавезујући споразум Београда и Приштине кључан за даљи напредак обе стране у евроинтеграцијама.

Он је рекао да се види да је Србија остала посвећена дијалогу и да је показала суздржаност по питању такси, додавши да наша земља треба да настави да ради на стварању амбијента за постизање споразума о нормализацији.

Уручивању извештаја у Влади Србије присуствовала је и министарка за европске интеграцјие Јадранка Јоксимовић.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here