1. 05. 2020.

Америчка фармацеутска компанија Фајзер (Pfizer) започиње испитивања на људима могуће вакцине против корона вируса.

Компанија за лекове, заједно са немачким партнером, изводи тестове на здравим добровољцима, пише Њујорк тајмс. То је једна од неколико компанија која је убрзала покушаје да пронађе сигурну, ефикасну вакцину против COVID-19.

Наиме, Фајзер и немачка фармацеутска компанија BioNTech, саопштили су да је у понедељак у САД почело испитивање њихове вакцине против корона вируса. Ако тестови буду успешни, вакцина би могла бити спремна за употребу већ у септембру.

Две фирме заједнички развијају вакцину на основу генетског материјала познатог као РНК, који носи упутства за ћелије како да стварају протеине. Убризгавањем специјално дизајниране РНК у тело вакцина би потенцијално могла да каже ћелијама како да направе протеин корона вируса, а да се особа не разболи.

Пошто вирус обично користи овај протеин као кључ за откључавање и заузимање ћелија плућа, вакцина би могла да тренира здрав имуни систем како да производи антитела за борбу против инфекције корона вирусом. Предност ове технологије је и у томе што је бржа за производњу и има тенденцију да буде стабилнија од традиционалних вакцина, које користе ослабљене сојеве вируса.

И неке друге фармацеутске компаније покушавају да примене сличан приступ, а поједине су пре неколико недеља већ почеле прву фазу тестирања на људима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here