1. 07. 2019.

На Косову су локално све присутније „мешовите“ грађанске иницијативе српске и албанске заједнице које се боре против сумњивих инвестиција, пренео је париски лист Фигаро.

На југу Косова у општини Штрпце, једној од десет општина у којима су Срби већина, мештани Абанци и Срби се противе градњи мини хидроцентрала и угрожавању река.

„Умрећемо ако треба, али нећемо дати да реку Лепенац прогутају цеви. То је наш извор воде, стока долази да пије воду, а наше плантаже малина ће се осушити“, рекли су мештани Адвих Тахири и Ранко Петковић, преноси Фигаро у опширној репортажи.

Пре неколико година је таква сцена била незамислива, јер су ратне ране још биле присутне. Међутим, сада се стварају мешовите, албанско-српске грађанске иницијативе у циљу очувања виталних интереса угрожених инвестицијама са сумњивим капиталом, преноси Фигаро и додаје да су те инвестиције често у сарадњи са српским или албанским властима.

Мештанин Ратко Сталетовић је још више револтиран јер каже да је градоначелник Штрпца Братислав Николић представник Српске листе која има подршку Београда и одбија већ четири године да разговара са мештанима.

„Ти мафијаши раде сви заједно. Говори вам све чињеница да је Николићев брат саветник председника Косова Хашима Тачија“, рекао је Радојица Мротинац, један од 20 повређених у операцији косовских специјалних снага у мају, спроведене против оних који су спречили булдожере компаније Ниткос да напредују.

Авдих Тахири, који је био у затвору са четворицом Срба, рекао је да су га упозорили да ће централе бити изграђене и ако треба биће послато 8.000 људи.

„Србе ћемо протерати, а ви Албанци, клоните се невоља“, рекао је Тахири цитирајући једног представника косовских снага у Урошевцу.

У Пећи заједно против одлагања токсичног отпада

На другом крају Косова, у Пећи, убрзало се помирење Срба и Албанаца, јер се обе заједнице противе одлагању токсичког отпада између села Гораждевац и Почешће.

На том продучју је формиран мешовити комитет од пет Албанаца и двојице Срба, предложену петицију је потписало 600 мештана и организовано је девет протеста.

Градоначелник Пећи Газменд Мухаџери је разговарао са тим комитетом, али је рекао да је немоћан и да је и он опозиција.

Вероватно је то разлог што је прихватио братимљење које је предложио град Шабац, иначе противник власти председника Србије Александра Вучића, навео је париски лист.

Мухаџери добија претње ветарана некадашње Ослободилачке војске Косова (ОВК) јер га сматрају сарадником Срба, док је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић у београдским таблоидима под утицајем српског режима, добио етикету да се продао Албанцима, додао је лист.

Међутим, невладина организација (НВО) „Савет за инклузивно управљање“, која са сарађује са београдским колегама Фонда „Исак“, сматра да дијалог између локалних албанских и српских званичнка, атмосфера под утицајем политике и већина медија поткопавају приближавање две заједнице.

Друга НВО, „Косовски центар за безбедносне студије“ сматра да је становиништво спремно за приближавање, али се прибојава да би власти ове примере пријатељства према другој заједници, могле лоше да прихвате.

Већина становништва ради у јавном сектору и не жели да ризикује да изгуби посао. „Док не буде било промена у политичким елитама Београда и Приштине, неће бити пробоја. Садашњи лидери су учествовали у ратовима 90-их година и своју власт хране тензијама“, рекао је Куштрим Колићи, представник НВО Интегра, написао је париски Фигаро у својој репортажи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here