Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Историјску драму „Краљ Петар Први“ Петра Ристовског за прва четири дана приказивања у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, видело је чак 50.000 гледалаца, а одличан почетак приказивања филма се наставља како у биоскопима, тако и на премијерним приказивањима у осталим градовима Србије.

На премијери у Београду екипа филма је награђена вишеминутним стајаћим овацијама, а коментари који су се међу публиком могли чути били су: „Потресан, пун емоција, изнад очекивања, велики спектакл, епопеја Србије…“, као и да одавно нису гледали филм који их је више пута натерао да заплачу.

Публика је посебно реаговала на улогу малог Ивана Вујића, који је невероватно зрело и снажно дочарао лик најмлађег каплара у Првом светском рату Момчила Гаврића.

Премијери филма у Београду присуствовали и Гаврићеви синови.

Пројекцији у Културном центру у Јагодини присуствовао је председник Скупштине тог града Драган Марковић – Палма. Званичој премијери филма, чије је приказивање у Јагодини почело у петак и трајаће девет дана, присустовали су синоћ режисер Петар Ристовски, глумци Лазар Ристовски, Даница Ристовски, Бранко Јеринић, Милан Колак и око 80 статиста из Јагодине.

Филм је 9. децембра приказан у Крушевцу, Врњачкој Бањи и Краљеву.

У Горњем Милановцу и Чачку Краљ Петар Први биће приказан 10. децембра, а следећег дана стиже у биоскопе у Смедереву и Пожаревцу.

У Ужицу и на Златибору публика ће имати прилике да види филм од 13. децембра, у Пироту од 14, а у Лазаревцу ће премијера бити одржана 15. децембра. У Врбасу је премијера филма заказана за 17. децембар, наводи се у саопштењу продуцената остварења.

„Филм подсећа на страдање Срба, нешто што ми никада не можемо заборавити, надам се да ће га гледати и они који последњих година раде против Србије. Када то кажем, мислим на неке земље у Европи и једну преко баре, знате сигурно на коју мислим“, рекао је Марковић.

Велика је част, истакао је Марковић, што је у Јагодину дошао Лазар Ристовски, кога, како је навео, цела Србија поштује и цени за оно што је урадио, посебно овај филм, албанску голгота српског народа.

Марковић каже да је филм настао у тренутку када треба да покажемо целом свету историју српског народа и шта су све Срби доживели тада и да је то оно што ми из Србије никада не можемо да заборавимо.

„Надам се да ће филм бити сугестиван за многе, шта су Срби све доживели, колико је Срба бачено у ‘плаву гробницу’, да би се данас поново јавила нека албанска голгота у лику Тачија и Харадинаја“, рекао је Марковић.

Марковић је захвалио ауторима филма, пријатељима Јагодине, што су изабрали омладинце, спортисте из Јагодине да буду статисти. Они ће то, наводи Марковић, вечито памтити, памтиће и њихова деца и унуци, када њих биолошки не буде било, јер филм ће живети са великом поруком.

Лазар Ристовски се захвалио Марковићу и граду, „јер су помогли у тренутку када је филму помоћ највише требала, давањем статиста. „То је забележено на шпици филма и остаће трајно“, нагласио је прослављени глумац.

Режисер Петар Ристовски истакао је да му је велика част што је и међу статистима: „Направили смо величанаствен крај, плаву гробницу, долазак српске војске на Крф, то је најпотреснији део овог филма“.

„Тај део филма има митолошку димензију, то је само један део наше историје. Ви сте помогли мени, Лази и нашој екипи да учинимо овај филм заиста великим, да га подигнемо на ниво да прикажемо наше хероје онако какви су заиста били“, закључио је редитељ.

У оквиру премијере уприличена је изложба фотографија са снимања филма на Крфу.

„Српска стварност“  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here