Mesto za reklamu

01.10.2019.

Фискални савет подржава намеру владе да кроз ребаланс буџета подели вишак средстава који је добијен већим приходима у износу од 50 милијарди динара, али не подржава начин расподеле тог новца, посебно то што је само опремању војске и полиције намењено 10 милијарди, изјавио је председник Фискалног савета Павле Петровић.

   На седници Одбора за финансије,  републички буџет и контролу трошења јавних средстава председник Фискалног савета Павле Петровић рекао је да ми већ имамо пораст издвајања расхода за опремање војске и полиције, већ да су буџетом из 2019. била планирана средства за ту намену на високом нивоу – три пута већи него у земљама Централне и Источне Европе.

“Сада и тај висок ниво се додатно повећања за 10 милијарди динара, што значи да петина уштеда долази на то”, упозорио је Петровић.

Фискални савета је на седници одобра представио оцену ребаланса буџета за 2019. годину.

Он је истакао да се тако за опрему војске и полиције у Србији издвајати скоро четири пута више него у упоредивим земљама Централне и Источне Европе.

“Остаје питање да ли ће се тај тренд зауставити или ће се наставити и у 2020. години”, запитао је Петровић.

Он је приметио да је влада предложила ребаланс којим повећава буџетске расходе толико да се година, ипак, заврши онако како је првобитно било планирано, с малим дефицитом од 0,5 одсто БДП-а.

“Мислимо да није добро што се расходи повећавају, пошто одлазе у непродуктивне намере”, навео је Петровић.

Такође, како је рекао, добро је што ће део вишка од 13 милијарди динара отићи за градњу ауто-пута Појате – Прељина, као и за камате, што ће, објашњава, омогућити преверемену отплата кредита и уштеде следеће године, док остале ставке приком пшоделе новца, упозорава, нису продуквине.

Петровић, наиме, напомиње, да није продуктивно издвајање пара за конверзију кредита у швајцарцима, али ни једнократна помоћ свим пензионерима од 5.000 динара, с обзиром да то није добра мера социјалне политике.

Како је рекао, најштетнија мера предложеног ребаланса је повећање зарада од осам до 15 одсто.

“Та мера ће имати мали ефекат у 2019. јер ће се де факто само једна плата исплатити ове године, али ће закуцати плате у следећој години”, навео је Петровић.

Он је упозорио да је то повећање плата далеко изнад економских могућности.

“Други проблем је што се повећање плата чини ад хок и паушално по министарствима и осталим корисницима”, рекао је Петровић и додао да због тог паушалног повећања плата нису уведени платни разреди иако се најављују већ пет година.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here