Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Новоизабрана председница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен прихватила је данас кандидате Француске Тијерија Бретона и Мађарске Оливера Вархељија за нове комесаре у Комисији, а Румунију позвала да што пре предложи свога кандидата.

Фон дер Лајен јуче је разговарала с Бретоном и Верхељијем и потврдила да су “прихватљиви и компетентни кандидати” за комесаре ЕК, о чему је обавестила Савет ЕУ, пренела је данас новинарима у Бриселу портпаролка Комисије Мина Андреева.

Бретон ће, како је потврдила Андреева, преузети ресор унутарњег тржишта, како је и раније било предвиђено, али није извесно да ли ће Мађарској припасти ресор проширења и суседске политике.

Андреева је рекла како би требало сачекати кандидата Румуније, када ће уследити одлука о ресорима за кандидате Будимпеште и Букурешта.

С обзиром на то да у Букурешту после недавних избора још није формирана влада, на именовање румунског кандидата ће морати да се причека, а гласање о новој влади најављено је за 4. новембар.

Процене су да ће због кашњења избора комесара, нови састав Европске комисије преузети најраније 1. децембра, а не 1. новембра како је било предвиђено.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here