Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Влада Србије је на данашњој седници формирала Радну групу за системско решавање питања заштите ваздуха у Републици Србији и именовала премијерку Ану Брнабић за председницу овог тела.

Задатак Радне групе је да прати, анализира и разматра најважнија питања у области заштите ваздуха од загађења у Србији, са посебним освртом на системске проблеме.

Такође, задатак овог тела је и да даје анализе стања и предлоге мера за системско решавање уочених проблема и усклађивање ставова надлежних државних органа и других организација и институција, које се баве питањем заштите ваздуха од загађења.

Радна група координираће рад свих државних и других надлежних органа и институција и предлагаће и анализирати ефекте мера које надлежна тела спроводе у циљу заштите и унапређења квалитета ваздуха.

Ову радну групу чини 27 чланова – ресорни министри Горан Триван, Златибор Лончар и Александар Антић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, директор полиције Владимир Ребић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ прим. др Верица Јовановић, директорка Градског завода за јавно здравље Београд проф. др Душанка Матијевић, директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић и представници других релеваних институција.

Влада је утврдила и Предлог закона о потврђивању Конвенције о међународном остваривању издржавања деце и других чланова породице, како би се унапредила сарадња између држава у погледу међународног остваривања издржавања деце и других чланова породице, као и због потребе да се на ефикаснији начин постигну резултати који би били доступни, брзи, делотворни и екомични.

Применом Конвенције обезбедиће се стандардизован и модернији систем сарадње између држава у овој области, јединствен централни орган који прима и шаље захтеве, прецизни и разумни рокови за обавештавање о статусу захтева и успоставиће се обавеза надлежних органа да поступају ефикасно у свим поступцима који се воде.

На седници је донета Одлука о образовању Републичке комисије за капиталне инвестиције, која ће се бавити усвајањем коначне листе приоритетних и спремних капиталних пројеката, као и њиховим рангирањем на основу стратешке релевантности, степена припремљености и процене изводљивости.

Делокруг рада Комисије биће и усклађивање различитих извора финансирања у фазама припреме и примене капиталних пројеката, као и извештавање о њиховој реализацији.

Влада је донела и Одлуку о уврђивању Теразија за просторно културно-историјску целину, као и да се зграда Службе друштвеног књиговодства Југославије прогласи спомеником културе.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here