1. 07. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је данас да би у неколико наредних недеља требало да буде формирана агенција за циркуларне миграције, чији ће циљ бити да поспеши повратак наших људи из иностранства.

Брнабић је објаснила да Влада ради на формирању поменуте агенције заједно са Привредном комором Србије, донаторима и људима који су учествовали у организацији скупа “Таленти на окупу”, који је одржан прошле године.

Дуго је требало да нађемо најбољи модалитет, постојала је дилема да ли ће то бити државна агенција, агенција при ПКС или ће бити основана као невладина организација или фондација, објаснила је премијерка.

Она је додала да је договорено да агенција буде основана као фондација у којој је Влада само један од оснивача.

ПКС ће обезбедити део финансирања, тако да очекујем да се у наредних неколико недеља и формално региструје та фондација, рекла је председница Владе.

Она је, такође, истакла да је урађено доста по питању нострификације диплома и да ће се то ускоро видети у предложеним изменама и допунама закона.

Имамо ситуацију, како је указала, да у пореском правном оквиру, када се људи враћају из иностранства, било да су тамо провели пет месеци или 15 година, у земљу могу да враћају имовину у вредности до 5.000 евра, а преко тога, на све остало што унесу, плаћају порез.

Према њеној оцени то је дестимулишуће за људе који желе да се врате у Србију, тако да ће бити подигнут тај лимит.

Брнабић је објаснила да ће то бити решено изменама и допунама пореских закона који ће важити већ од јануара 2020. године.

Премијерка je, такође, новинарима рекла да Влада ради на увођењу платних разреда, али да још нису довршени каталог радних места и разговори са синдикатима у појединим секторима.

И даље радимо на томе, али оно што увек искрсне као проблем је каталог радних места. Кад год са министарствима и институцијама финализујете каталог радних места, нађе се неко да каже да његово радно место није у том каталогу и да треба да буде дефинисано као посебно радно место, објаснила је Брнабић.

Председница Владе је указала на то да се још воде и разговори са синдикатима о томе да ли треба за неку од група, на пример здравство или просвету, сачекати да се још мало подигну плате.

Она је подсетила на то да је увођење платних разреда обавеза Србије у оквиру програма са Међународним монетарним фондом, и истакла да ће Влада остати посвећена томе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here