Mesto za reklamu

28.09.2019.

Марион Дотри, дописница француског листа „Ле Кроа“ из Београда, у ауторском тексту пише о дипломатским активностима Србије, која ради на томе да осујети даље признавање косовске државности, и истиче да је резултат такве политике то да је 14 земаља повукло већ дато признање.

Она каже да је Србија, док је блокиран дијалог са Приштином, интензивирала лобирање, како би убедила државе да не признају косовску независност. Наводи и изјаву чешког председника Милоша Земана, који је, приликом званичне посете Србији 11. септембра, рекао да жели да Чешка повуче признање косовске независности.

Дотри у тексту истиче да Косово води битку за признавање једнострано проглашене независности од 2008. године и подсећа да га пет држава чланица ЕУ још увек није признало.

„Од 2015. године Београд успешно спроводи своје лобирање, како би уверио више од половине чланица УН да не признају Косово, које због руског и кинеског вета није било у могућности да се придружи УН“, истиче се у тексту.

Дотри пише да је у међувремену 14 држава повукло признање косовске независности, уз цитирање Џејмса Кер-Линдзија, са Лондонске школе економије, који је истакао да је реч о једноставном процесу, односно да је у неким земљама довољно и да министар спољних послова изда само саопштење за јавност о томе.

У тексту се додаје да је 14 држава повукло признавање косовске независности од 2017. године, али да је тешко проверити те наводе, јер, како пише аутор, неке од тих држава одбијају да потврде ту информацију, па на основу тога Београд и Приштина презентују различите податке.

„Декларацијама понекад недостаје легитимитет и то ствара забуну. У јуну 2018. године либеријски министар спољних послова најавио је у Београду повлачење признања Косова, да би га два дана касније његова Влада демантовала. Чешком председнику Милошу Земану такође се по том питању супротставља чешка Влада“, пише Даутри, а преноси Танјуг.

У тексту се наводи да Косово четири пута није успело да постане члан Интерпола, иако је део Светске банке и Међународног монетарног фонда, те да власти у Приштини планирају пети покушај за учлањење у Интерпол, али да им у том покушају недостаје подршка.

„У 2015. години Приштина је претрпела велики неуспех и није постала члан Унеска, након интензивног српског лобирања“, додаје се у тексту.

Џејмсу Кер-Линдзи сматра да Београд покушава да ојача своје позиције у преговорима започетим 2011. године под покровитељством ЕУ за решавање косовског питања, али да су разговори у целости блокирани скоро годину дана, закључује се у ауторском тексту за „Ле Кроа“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here