Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Аустријски писац и нобеловац Петер Хандке састао се у Бањалуци са највишним званичницима Републике Српске где му је уручен орден Републике Српске.

Петер Хандке примио је Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском.

Хандке је истакао да да је одлучио да дође у Републику Српску упркос “јаким ветровима” који су били против тога.

“Срећан сам што сам овде. Ово је велики тренутак за мене”, рекао је Хандке новинарима у Бањалуци након састанка са највишим званичницима Републике Српске.

Истакао да његове импресије најбоље описују стихови чувене песме недавно преминулог Предрага Живковића Тозовца “дугачка је Лајковачка пруга…”.

Навео је да је пре 20 година посетио кућу у којој је одрастао нобеловац Иво Андрић, пренели су бањалучки медији.

Са српским чланом и председавајућим Председседништва БиХ Милорадом Додиком и редитељем Емиром Кустурицом, Хандке је обишао спомен посвећен њему који је недавно постављен у Бањалуци. Они ће заједно обићи и Андрићград.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је посета нобеловца Петера Хандкеа велико задовољство и част Републици Српској.

Додик је истакао да Српска прати његов рад, напоменувши да је Хандке човек посвећен истини и уметности, као и да признања која је до сада добио говоре све о њему.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here