Mesto za reklamu

22.11.2018.

Европски комесар за добросуседску политику и преговоре о проширењу критиковао је одлуку Приштине да на 100 одсто подигне таксе на робу из Србије. Он тражи да се тај потез одмах повуче.

Јоханес Хан је поздравио изјаву високе представнице ЕУ Федерике Могерини о одлуци власти у Приштини да на 100 одсто подигну таксе на робу из Србије и БиХ.

“То штети ЦЕФТА споразуму и принципима регионалне фер трговине”, навео је Хан на Твитеру.

Истакао је да овај потез, који штети и потрошачима и самом пословању, мора одмах да буде повучен.

Хан је навео да Приштина има и посебну одговорност јер тренутно председава ЦЕФТИ.

“Ускоро ћу у Приштини присуствовати недељи ЦЕФТЕ и очекујем да се ово питање до онда реши”, навео је Хан на овој друштвеној мрежи.

Мађутим, саветник премијера Косова Рамуша Харадинаја И Национални kоординатор за Западни Балкан Газменд Абраши тврди да су “Европска унија и САД очекивале меру косовске владе о увођењу царина на увоз робе из централне Србије од 100 одсто”.

Абраши је овако одговорио на питање Тањуга како коментарише позив шефице европске дипломатије Фередике Могерине да Приштина одмах повуче ову одлуку, као и упозорење америчке амбасаде у Београду да та одлука може утицати на стабилност у региону и даљу судбину дијалога.

“Убеђен сам да су они очекивали да дође до ове мере. Тиме желимо да пошаљемо политички сигнал Србији да треба да нас третира као равноправног партнера, као и све друге ’земље’ у региону”, рекао је Абраши.

Абраши истовремено каже да су САД и ЕУ упознати са сваким детаљом, како је рекао, “кршења Бриселског споразума од стране Београда”. Он тврди да Београд не поштује договоре о функционисању интегрисаних прелаза, неукидању дуплих царинских печата, непризнавању порекла робе, као и о непризнавању санитарног и фитосанитарног документа издатог од стране Приштине.

“Крајње је време било да Косово заштити себе и своје грађане”, закључио је Абраши.

“Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here