Mesto za reklamu

03.03.2019.

Такозвани косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да ће војска Косова бити на граници и на северу, уколико су „граница и територија Косова угрожени“. Харадинај коментарисао и трансформацију „Трепче“

Рамуш Харадинај је у Дечанима реаговао на изјаву председника Србије Александра Вучића да су Срби на северу изложени ризику од албанских институција, преноси Газета експрес.

„Не нападамо север, ни југ наше земље, нити то тражимо. Али ко год дирне границе Косова, наћи ће нас на граници. То је оно што сви знају. Војска Косова је војска свих наших грађана, тако да север и Срби у тој области никада неће бити угрожени „, рекао је Харадинај.

Вучић je гостујући у Дневнику РТС-а рекао да су Милана Радоичића хтели да протерају са Космета, како би „ослабили српску одбрану севера Косова“ јер су „знали да је Радоичић један од кључних лица“. „Желели су да га протерају са севера КиМ и да чекају тренутак, повољан за напад на Србе на север Косова“, рекао је Вучић.

Косовски председник Хашим Тачи није коментарисао изјаву Харадинаја, али је рекао да је размена територија са Србијом „лош посао који неће дозволити“ и додао да би промена Устава отворила могућност за припајање „Прешевске долине“ Косову кроз корекцију граница.

Харадинај о трансформацији „Трепче“

Недавна најава регистрације Трепче А.Д. и усвајање Статута којим овај некадашњи југословенски комбинат треба да постане акционарско друштво у већинском власништву косовске владе наишли су на снажну осуду српских званичника. И док председник Србије наводи да „Приштина хоће да уништи Трепчу“ од Митровице до Лепосавића, а представници овог комбината са Севера поручују да неће примењивати законска решења Косова, такозвани косовски премијер Рамуш Харадинај позива рударе са Севера „да не подлежу утицају Београда“.

„Статут је усвојен, сада следи административни део, покренут је процес и може да потраје два, три или недељу дана,“ рекао је Харадинај, преноси Индексонлине.

Статутом и Законом о „Трепчи“ из 2016, предвиђено је да овај комбинат постане акционарско друштво трансформацијом пословних јединица, након које ће косовска влада бити власник 80 одсто акција, док ће власници 20 одсто акција бити радници.

„Рудари више нису само радници, већ су и власници Трепче. 20 процената општих акција Трепче припадају рударима – Албанцима, али и Србима на Северу. Позивам рударе из српске заједнице на Косову да остваре законско право и да не подлежу утицају Београда у вези са њиховим статусом акционара,“ рекао је Харадинај, преноси Индексонлине.

„Српска стварност“ / РТС, Индексонлине /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here