Mesto za reklamu

19.02.2019.

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај не одустаје од става да таксе на српску робу неће бити укинуте све док Србија не призна тзв. косовску независност, али је признао и да није спреман да иде на ванредне изборе.

Харадинај је на конференцији за новинаре након седнице владе новинарима рекао да Србија треба да призна тзв. косовску независност и на тај начин се, како је рекао, „извини за злочине почињене током протеклих година“, пренео је приштински лист „Зери“.

„Што се тиче такси, морате да схватите да смо на путу до коначног споразума са Србијом. Ако у овој фази почнемо да одступамо, тако ће бити до краја. Нема пораза, уверавам вас. Не ради се само о томе, већ о принципу. Ако прихватимо да као жртва добијамо услове, у финалу ће то бити веома лоше за нас“, рекао је Харадинај.

Према његовим речима, ако би Приштина одустала од такси у овој фази, коначни споразум са Београдом био би на штету Косова.

Сматра да би признање Србије требало да буде у, како каже, „форми извињења за све злочине почињене на Косову“.

Харадинај је рекао и да је спреман да о дијалогу и наметнутим таксама на робу из Србије разговара са свим актерима.

Говорећи о приштинској политичкој сцени, Харадинај је рекао да је идеја његовог заменика и министра спољних послова Беџета Пацолија да се одржи заједнички састанак свих политичких лидера веома добра, пренео је Танјуг.

„Свиђа ми се та идеја, заједнички састанак. Зашто да не“, рекао је Харадинај.

О платформи за наставак дијалог са Београдом коју је сачинио приштински тим Харадинај је рекао да је разговарао са обема опозиционим партијама — Демократским савезом за Косово и Самоопредељењем — које се, иначе, залажу за одржавање ванредних парламентарних избора.

„Ако они сматрају да су избори потребни, нека убрзају то питање, али то неће ометати овај започети процес чији би део требало да буду и њихови представници“, додао је Харадинај.

Како је пренела „Коха“, Харадинај сматра да нема потребе за нервозу због избора. Ипак, додао је, није спреман да иде на изборе, већ је више за рад.

„Српска стварност“ /Коха, Зери, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here