Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, оптужио је шефицу европске дипломатије Федерику Могерини и европског комесара за проширење Јоханеса Хана да је због њихових изјава о корекцији граница Србије и Косова изубљено годину дана, те додао да они, на срећу, ускоро одлазе, пренела је приштинска “Газета Експрес”.

Харадинај је, како се наводи, рекао да њихове изјаве о корекцији граница враћају процес дијалога Београда и Приштине уназад.

Према његовим речима, да о овој теми није разговарано можда би до сада споразум Београда и Приштине био потписан.

Коментаришући најновију изјаву комесара Хана да не искључује могућност корекције граница, ако се Београд и Приштина сложе по том питању, Харадинај каже да је то настављање на грешку коју је ЕУ већ направила.

“То је грешка коју су направили Мохерини и комесар Хахн и то је пропуштена година за ЕУ и Балкан. Остављати и даље отворену могућност да се говори о територији и границама, наставак је погрешне политике европских званичника који, на срећу, ускоро одлазе”, рекао је Харадинај, пренео је Експрес.

Упитан да ли је могуће очекивати да споразум Београда и Приштине буде постигнут ове године, Харадинај каже да су актуелни европски званичници, Могерини и Хан, причом о територијама и граници, вратили процес уназад.

“Са овим Европљанима који говоре о границама и територијама, ми се само враћамо уназад, тако да се не приближавамо било каквом споразуму, али на срећу они сада одлазе”, рекао је Харадинај.

Говорећи о предстојећем сусрету српских званичника и представника Албанаца у Берлину, 29. априла, Харадинај каже да нема “преговарачки мандат”, да је косовски парламент изгласаио тим за дијалог са Београдом, као и да на том скупу неће бити расправе о било каквом споразуму који се тиче територија или корекције граница.

„Српска стварност“ / Газета Експрес, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here