Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

„Очекујем да господин Курти поступи савесно. Или да нађе формулу да формира скупштинску већину, у овом случају са ЛДК, јер ми нисмо део преговора, или да се склони с пута“, рекао је у интервјуу за Економиа Онлине косовски премијер у оставци, Рамуш Харадинај.

Лидер Самоопредељенка (ЛВВ), Аљбин Курти, од конституисања косовске скупштине, 26. децембра, није поступио по чак четири позива косовског председника, Хашима Тачија, да именује кандидата за мандатара будуће косовске владе, чиме би се отпочео процес формирања нове владе Косова.

Политички представници на Косову до сада су били уздржани када је у питању коментарисање Куртијевог одлагања да као лидер победничке партије на изборима именује мандатара, али се данас огласио лидер ААК и косовски премијер у оставци, Рмауш Харадинај.

Харадинај позива Куртија да изнесе свој план – била то техничка влада, нова влада или нови избори – и упозорава да нешто мора бити решено јер „Косово више овако не може“.

„Ја сам у обавези то да кажем, јер, као премијер, то знам најбоље. И поручујем господину Куртију да није добро каснити. Молим те, не одлажи више, или формирај већину или дај епилог целој ситуацији“, рекао је Харадинај за ЕО.

Курти је најпре 27. децембра одбио три позива Тачија да дође на консултативни састанак и предложи име мандатара који Тачи треба формално да именује декретом, да би потом сам одабрао датум и време састанка – 6. јануар. Међутим, ни на том састанку, Курти није поступио по очекивањима и Тачију је саопштио да ће име мандатара бити одређено на седници председништва ЛВВ и накнадно јављено Тачију.

Председништво ЛВВ састало се већ сутрадан, али ова партија, која је у предизборној кампањи истицала управо Куртија као свог кандидата за премијера, ни тада није одлучила које име да предложи Тачију, већ су му поручили да ће му послати званично писмо „у наредним данима“.

За све то време, органи ЛВВ састали су се више пута, а имали су и три састанка о преговорима о коалицији са ЛДК, сваки је прошао без конкретног договора.

Јуче је косовски председник, Хашим Тачи, у званичном писму још једном подсетио Куртија на обећање од 6. јануара да ће име мандатара послати „у наредних неколико дана“ са упозорењем да одбијање именовања мандатара може да се протумачи и као одбијање функције, у ком случају су Тачију на располагању други, уставом предвиђени кораци, а то је нуђење функције другој особи.

В.д. Премијер такође упозорава да  ако буџет за 2020. годину не буде ускоро усвојен да ће  Косово банкротирати. Прошлогодишњи буџет, рекао је Харадинај, може да се користи до марта, а ако нови не буде усвојен, од априла неће постојати други правни инструменти за функционисање привремених приштинских институција.

– Од 1. априла не постоје други правни инструменти за функционисање државе у финансијском смислу и не само да ћемо банкротирати, већ ћемо потуно да пропаднемо – упзорио је он.

Харадинај  је рекао да одговорност за функсионисање привремених приштинских институција има покрет Самоопредјељење, који је поједник октобарских ванредних парламентарних избора и да та странка треба да размишља о томе како даље.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here