Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Једино представници Српске листе могу да представљају српску заједницу на Косову у парламенту и у влади, јер је подела власти пропорционална међу етничким заједницама, тврди бивши председник Уставног суда Косова Енвер Хасани.

Енвер Хасани је рекао да је Устав јасан у смислу “наше уставне демократије, а то значи да се дељење власти врши по принципима Устава где су већинске и мањинске заједнице равноправне”.

“У том смислу, Устав каже да су припадници српске заједнице заступљени у влади и Скупштини по броју гласова које су добили на изборима. У овом случају, Српска листа је добила све гласове бирачког тела српске заједнице и једино она може да представља ту заједницу на Косову у парламенту и влади”, изјавио је Хасани у интервјуу за Косово онлајн.

Хасани наводи да Устав даје две опције када је реч о именовању министара.

“Одлуку о именовању треба формално да подрже партије, групе грађана или коалиције које су добиле највећи број гласова, а ако се именују особе које су унутар парламента, онда се врше консултације. У оба случаја, воља представника те заједнице, у овом случају је то Српска листа, конститутивне је природе, а не декларативне”, истакао је Хасани.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here