Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Политички аналитичар из Приштине Фисник Хаљими тврди да су преговори између Београда и Приштине завршени и да су као понуђена решења на столу разграничење или федерализација Косова.

Хаљими у изјави за Косово Онлајн рекао да су оба решења у рукама председника Србије Александра Вучића који треба да се одлучи између разграничења или федерализације Косова.

“Србија треба да реши којом ће варијантом да иде даље. Ако Србија жели да иде са разграничењем, тога ће и бити. Сада са именовањем (Жозеп) Бореља, као министра иностраних послова ЕУ, ми имамо опет на столу ЕУ пројекат о разграничењу.

Рекли смо и раније да преговори никада нису престали. То око разграничења све је завршено, сада треба да се потпише и због тога смо имали изолацију косовског премијера (Аљбина) Куртија у Минхену и ни због чега другог”, сматра Хаљими.

Приштински аналитичар наглашава да је сада тренутак да Косово скине одлуку о таксама након чега би, како је рекао, требало да уследи дефинитивно решење прихватљиво за Србију, јер како је рекао, за Косову ни једно од два понуђена решења неће бити прихватљиво.

“Као и Косово, исто тако и Србија је пред завршним актом једне велике и дуге драме. Тако да смо на крају. Треба мудрости и треба храбрости из оба центра како би се овој причи једном стало на крај. Ова година јесте реални рок зато што су преговори завршени. Немамо више шта да преговарамо, ми треба да бирамо или ћемо разграничење или ћемо федерализацију”, рекао је Хаљими.

Каже да би предлог о федерализацији заправо био план Архтисари плус плус, којим би Срби на северу добили статус попут Републике Српске у БиХ, док би они на југу морали да се задовоље неком врстом специјалног и повлашћеног статуса.

“Федерализација би тачно значила оно што значи Република Српска у БиХ, али према томе Срби јужно од Ибра би добили још већа права од ових актуелних које имају”, каже Хаљими.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here