Mesto za reklamu

01.09.2020.

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да се делегација Приштине са делегацијом Београда састаје само ради узајамног признавања, наводи “Кљан Косова”, преноси “Косово онлајн”.

Авдулах Хоти је интервјуу за Кљан Косова из Вашингтона, поновио да је узајамно признавање једина формула за нормализацију односа.

“Са Србијом се састајемо само ради узајамног признавања, не састајемо се због других ствари. По савету наших међународних пријатеља, у овом случају Сједињених Америчких Држава, заседамо да се договоримо о агенди економске сарадње, али све је у функцији нормализације односа, што значи узајамно признавање”, истакао је Хоти.

Према његовим речима, не постоји друга формула, што су јасно ставили до знања од првог дана рада косовске владе.

“На самиту у Паризу, као и у комуникацији коју смо имали са главним центрима у ЕУ, али и у САД, рекли смо да је узајамно признавање једино решење за нормализацију односа у између Косова и Србије. Верујем да је такав приступ сада потпуно јасан нашим међународним пријатељима”, оценио је Хоти.

Од првог дана усагласили смо ставове са коалиционим партнерима о дијалогу, тврди Хоти и поручује да су ставови партнера унутар владајуће коалиције у вези са дијалогом одавно усаглашени.

“Ставови унутар коалиције у вези са процесом дијалога, међународне сарадње и посете овде усаглашени су од првог дана. Део коалиционог споразума је дијалог за који не видимо другу алтернативу, већ дијалог који води ка узајамном признавању”, истакао је Хоти.

Према његовим речима, јединствени је тренутак да имају максималну пажњу кључних земаља Европске уније и Сједињених Америчких Држава и морају искористити ту прилику.

“Уверен сам да је, као и увек, Бела кућа постигла споразуме који подржавају слободу, независност и консолидацију државности на међународној сцени и овога пута се она неће разликовати. Највећи пријатељи на Западу су Сједињене Америчке Државе и то је јединствена прилика да координирамо наше напоре да консолидујемо Косово са њима”, поручио је Хоти.

Хоти је говорио о дневном реду косовске делегације у Вашингтону пре састанка у Белој кући 4. септембра.

“Сутра започињемо састанком где ћемо разговарати о пакету пројеката о којима смо већ неко време преговаралиа, а то су углавном пројекти из области енергетике који омогућавају Косову да у будућности буде потпуно независно на тржишту енергије. Главни проблем у економском развоју на Косову је недостатак стабилног снабдевања електричном енергијом”, оценио је Хоти.

Како је навео, на следећим састанцима разговараће се о инфраструктурним пројектима који “чине Косово центром инфраструктурних веза на нивоу регионалног тржишта и шире повезивањем”.

“Фокус тих пројеката на састанку у Белој кући је да економије у региону и економије Косова и Србије буду ближе повезане у погледу економског развоја две стране и интеграције на регионално и европско тржиште”, истакао је Хоти.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here