1. 09. 2020.

Kосовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да је наставак дијалога у Бриселу планиран за данас отказан, “јер Србија инсистира на договору о Заједници општина са српском већином”, поновивши да у Приштини то питање сматрају затвореним.

“Што се тиче састанака у Бриселу, знате да смо на почетку мандата доносили важне одлуке за улазак у процес дијалога. Што се тиче Зајденице, знате наш став. Знате наш став, та тема није отворена, јер је закључена потписивањем споразума 2013. године и ратификована у Скупштини Kосова. Дакле, као таквој, о Заједници се не разговара, постоје и друге теме за расправу”, рекао је Хоти на конференцији за медије након данашње седнице владе.

Навео је да ће да се залаже да се процес дијалога креће напред.

“Ако из неког разлога не може да иде напред, то неће бити зато што Влада Kосова није спремна, већ због Владе Србије, државе Србије која није спремна да крене ка коначном споразуму”, тврди је Хоти.

За иницијативу да језеро Газиводе добије назив по америчком председнику Доналду Трампу, Хоти је рекао да је то тражио Ричард Гренел, на састанку у Белој кући, “у знак поштовања према Трамповој посвећености” према решавању питања између Београда и Приштине.

“Име језера био је захтев и у Белој кући и на састанцима које смо овде имали, у знак поштовања директне посвећености америчког председника, да се зове језеро Трамп. То је то”, рекао је Хоти.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here