Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

ЕУ је до сада била неуспешна у решавању косовског проблема и можда би, због тога, УН била адекватнија адреса, рекао је лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер у интервјуу “Тањугу”. Што се тиче чланства Србије у ЕУ, каже да се ФПО одувек изјашњавала за што скорији пријем Србије у Унију.

Хофер све укључене у потрагу за решењем питања КиМ подсећа на битност придржавања и испуњења својих обавеза из Резолуције УН 1244.

Казао је да су таксе које је Приштина увела на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине додатно погоршале ситуацију између Београда и Приштине.

“Тиме Приштина показује неспремност и неразумевање за компромисно решење овог озбиљног проблема. Неопходно је да Приштина предузме акције повлачења својих мера како би се дијалог наставио. Сада је ЕУ на потезу и требало би коначно да натера Приштину да укине таксе. ЕУ за то има на располагању бројне механизме које мозе у свако доба да примени. Како не би изгубила своју веродостојност, ЕУ треба што пре да делује”, подвукао је лидер ФПО-а.

Хофер је подсетио да ЕУ, када жели, одређеним политичким механизмима, као што су санкције, може извршити притисак.

Упитан да ли би подржао свако решење које проистекне из преговора Београда и Приштине, а тако и корекцију граница, аустријски политичар је казао да ће ФПО поздравити свако разумено решење које произиђе из дијалога Београда и Приштине.

“Ако дође до корекције граница између Србије и Косова поставља се питање које последице та одлука има у вези Босне и Херцеговине. Најбоље решење косовског проблема је оно решење са којим би се усагласиле обе стране и биле задовољне, без икаквог уцењивања са којим је Србија често била суочена”, рекао је он.

Што се тиче чланства Србије у ЕУ, каже да се ФПО одувек изјашњавала за што скорији пријем Србије у Унију и тај став је заступала и у Бриселу.

На питање да ли Србија има право, до чланства у ЕУ, да склапа билатералне трговинске споразуме, као што планира са Евроазијском унијом, Хофер истиче да свака земља, која није чланица ЕУ, има слободу да доноси одлуке о склапању билатералних трговинских споразума.

“У овом конкретном случају ЕУ не сме да критикује Србију, јер привреди Србије треба још много да надокнади заостатак који има како би могла да стигне привреде земаља чланице ЕУ. Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније не доноси никакве негативне последице по ЕУ, чак шта више, могао би у будућности донети предности за све”, казао је Хофер.

Говорећи о ставу ФПО према Србима, након одласка доскорашњег лидера Хајнц-Кристијана Штрахеа, Хофер каже да то пријатељство са Србима не зависи само од једне особе, већ је основни став странке.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here