Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

На Светској изложби Дубаи експо, која се одржава следеће године, Хрватска планира да као једну од најистакнутијих личности своје земље представи и српског научника рођеног у хрватском месту Смиљане Николу Теслу.

Тесла, који је на Википедији на енглеском језику представљен као српско-амерички научник, наћи ће се у друштву хрватских научника и иноватора, као што су проналазач из 16. века Фауст Вранчић, али и, по недавним проценама најбогатији Хрват, Мате Римац, иноватор и власник компаније “Римац аутомобили”.

Архитекта које је осмислио хрватски штанд, Анте Врбан, рекао је за Вечерњи лист да ће посетиоци, поред осталог, моћи да уживају у “соби чула”, где ће на беспилотној електрификованој платформи моћи да “осете” Хрватску, тако што ће гледати пројекције праћене мирисом и звуком.

“Платформа ће проћи кроз Модру пећину, Плитвичка језера, славонска поља, али и атмосферу трибина хрватских навијача”, каже Врбан и додаје да је при презентацији Хрватске ставио нагласак и на природне лепоте, али и на културу, уметност, науку, иновације и спорт.

“Тако ће један део павиљона бити посвећен великим хрватским научницима и иноваторима попут Николе Тесле, Фауста Вранчића, Мате Римца… Са екрана ће ‘искакати’ познати спортисти попут Јанице и Ивице Костелића, Горана Иванишевића, Луке Модрића, Златка Далића, Дражена Петровића”, рекао је Врбан.

Светска изложба је манифестација која окупља бројне земље, а одржава се још од средине 19. века.

Прва Светска изложба је одржана у Лондону 1851, а последњих година се организује сваке две-три године, сваки пут на другом крају света.

Очекује се да ће у Дубаију од 20. октобра 2020. до 10. априла 2021. године бити оборен рекорд у броју држава које се представљају – чак 192, а процењује се да ће изложбу посетити више од 25 милиона људи.

Оштра реакција Министарства културе Србије

Министарство културе и информисања оштро реагује поводом најаве Хрватске да на изложби “Дубаи експо” наредне године као једну од најистакнутијих личности представи српског научника Николу Теслу.

“До сада небројено пута поновљен покушај присвајања српског научника и непримерено кривотворење истине неће донети никакво добро нити добит Хрватској која, по званичним најавама, на Светској изложби ‘Дубаи експо‘ 2020. планира овог великана да представи као хрватског научника и иноватора”, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here