Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић каже да веома забрињава пораст исламског радикализма у БиХ и да је апсурдно што се тим питањем, као и повратком џихадиста не бави нико од страних дипломата у БиХ, преноси РТРС.

Жељка Цвијановић је истакла да, нажалост, ти кругови међународне заједнице затварају очи на претњу.

“Ми имамо јасан закон у БиХ – онај који иде на страна ратишта мора бити строго кажњен, а имамо случајеве људи који су ратовали на страни терориста који добијају благе казне, као да су ишли радити негдје на бауштелу, а не убијати и терорисати људи”, рекла је Цвијановићева за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Цвијановићева је подсетила да је сваки терористички напад који је изведен у свету на неки начин повезан са БиХ било да је реч о оружју или документима, те навела примјер Њујорка и Мадрида.

Напомиње да је терористичких напада било и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, a да је од неколико амбасадора западних земаља, када их је питала шта мисле о тим терористима, добила одговор да, гледано према процентуално у односу на број становника, то није велики број.

“Замислите тако ступидан одговор. Умјесто да кажу како ћемо заједнички ријешити тај проблем. Довољан је само један такав да побије стотине људи. А кад неко данас јавно говори о томе, Бошњаци га нападну. То је велика срамота, јер ми не говоримо о народу, већ о терористима који нам свима могу нанијети зло” навела је Цвијановићева.

Забрињава је, каже, проблем са мигрантима, јер осим безбедносне, представљају и здравствену претњу, а у РС нема услова за њихово збрињавање.

“И ту смо заузели јасан став. Од почетка смо рекли да нам не треба новца ЕУ да збринемо те мигранте, јер они иду према ЕУ. Ви њих пустите да уђу и тамо рјешавајте њихов проблем. То је проблем који ће још дуго трајати, јер нема никаквог системског рјешења за њега”, оцијенила је Цвијановићева.

Републици Српској потребан резервни састав полиције

Када је реч о резервном саставу полиције Републике Српске, Цвијановићева сматра да је Републици Српској потребан резервни састав, јер је много јефтинији, а и бавиће се елементарним непогодама, да тај посао не раде полиција и други органи.

Цвијановићева је поручила да Српска има право и легитимитет да оснује резервни састав, чега има у свакој земљи чланици ЕУ.

“Шта год да се ради у Републици Српској, одмах сви скоче, поготово бошњачки политичари, а након њих одмах скачу и стране дипломате који одмах подрже оно што Бошњаци кажу. Никада нисам видјела да стране дипломате скоче и подрже оно што су рекли хрватски или српски политичари. То постане толико фрустрирајуће да нас је то и довело до тога да смо се удаљили једни од других”, истакла је Цвијановићева.

Председница Српске сматра да би, да нема приче о резервном саставу, била нека друга измишљена тема.

Подсећа како су пре годину и по дана насловнице у целом свету биле о томе како Република Српска има паравојне формације.

“Иза тога је дошао ред на прекомјерно наоружавање у Републици Српској, како Министарство унутрашњих послова набавља оружје, док нико не говори о томе како се годинама у федералном МУП-у набавља оружје”, закључила је Цвијановићева.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here