Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Шеф словеначке допломатије Миро Церар изјавио је да Словенија не одустаје од признања независности Косова, али да с тим у вези ипак постоји “неколико отворених питања”.

На питање да ли словеначка влада намерава да одступи од признања Косова, које му је на седници парламентарног одбора за спољну политику поставио лидер Словеначке националне странке Змаго Јелинчич, Миро Церар је одговорио да такве намере не постоје, преноси СТА.

“Мислим да смо Косово оправдано признали као државу”, казао је Церар, али додао да је Словенија свесна да ипак постоји “неколико отворених питања”.

Као и већина осталих чланица ЕУ које су признале независност Косова, Словенија је то учинила у првој половини 2008. године, за време својег шестомесечног председавања ЕУ.

Словеначки посланик и потпредседник Словеначке националне странке Јани Ивануша изјавио је недавно да је повлачење призања косовске независности реалан процес у оквирима Европске уније и додао да ће ново руководство Уније, након избора у мају, поново преиспитати правце њеног кретања.

Церар је изразио забринутост због ситуације поводом протеста против власти у Србији, али и наду да ће тај спор бити решен на демократски начин.

“Словенија жели да се прилике што пре стабилизују како би Србија могла да се посвети другим задацима”, рекао је Церар.

„Српска стварност“ / СТА /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here