Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

На ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији, на основу 97,8 одсто пребројаних листића, највише гласова – 199.783 или 25,6 одсто освојио је Покрет Самоопредељење, саопштила је Централна изборна комисија у Приштини.

Српска листа освојила је на читавој територији Космета 52.336 гласова (6,71 одсто).

Како је на сајту објавила Централна изборна комисија, према прелиминарним резултатима, на другом месту је Демократски савез Косова са 194.250 гласова или 24,89 одсто, а трећа је Демократска партија Косова са 164.385 гласова – 21,07 одсто гласова.

Коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије освојила је 89.911 гласова (11,52 одсто), док је НИСМА-Алијанса ново Косово “узела” 38.143 гласова (4,89 одсто).

Кад је реч о преостале три српске листе, Самостална либерална странка добила је 1.187 гласова или 0,24 одсто, Партија Косовских Срба са 788 гласова или 0,1 одсто, а још мање има Коалиција Слобода – 715 гласова – 0,09 одсто.

У прелиминарне резултате се не убрајају условни гласови, гласови путем поште и гласови особа са посебним потребама, саопштава ЦИК.

Српска листа на власти у 10 општина, Курти у девет, ДСК у осам

Српска листа је на изборима на КiM однела изборну победу у највише општина – 10, Покрет Самоопредељење, који и даље има највише освојених гласова грађана, победио је у девет општина, а другопласирани Демократски савез Косова у осам, пише Коха.

Градови у којима је победило Самоопредељење Аљбина Куртија су: Приштина, Гњилане, Призрену и Урошевац и још пет општина – Качаник, Каменица, Обилић, Вучитрн, Хани и Елезит.

Од већих градова, ДСК Исе Мустафе победио је само у Пећи и у општинама Драгаш, Исток, Косово Поље, Липљан, Подујево, Сува Река и Витина.

Коалиција АБК-СДП Рамуша Харадинаја и Шпента Ахметија победила је у пет општина, међу којима је највећа Ђаковица, затим у Дечану, Клини, Раховцу, Јунику.

ДПК, Кадрија Весељија, победила је у четири општине – Глоговцу, јужној Митровици, Србици и Штимљу, а Иницијатива само у Малишеву.

Према писању Кохе, Српска листа остаје странка са највише освојених општина – Лепосавић, Ново Брдо, Штрпце, Зубин Поток, Звечан, Грачаница, Ранилуг, Партеш, Клокот, Северна Митровица.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here