Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

У Немачкој живи око 60.000 деце српског порекла из свих бивших југословенских република. Њихов тачан број није могуће утврдити јер од 2000. године многи српски родитељи користе законско право да након рођења детета за своје дете затраже немачко држављанство. Статистички, та деца постају Немци.

Анализе Централног савета Срба у Немачкој показују да ни 10% српске деце није обухваћено Допунском наставом на српском језику како у конзуларној настави у режији Министарства просвете Србије тако и у такозваној Интегрисаној настави немачког школског система.

Српски родитељи не преузимају самоиницијативу и очекују углавном системска решењаРепублике Србије. Према наводима Централног савета, у тим ишчекивањима се губи драгоцено време. Родитељи често и нису упућени у права и могућности која им немачки школски систем нуди у учењу матерњег језика. Због тога Централни савет жели у 2019. години да повећа број српске деце обухваћене Допунском наставом на српском језику.

У низу информативних вечери током године родитељи ће моћи да сазнају више о значају учења матерњег језика за развој детета, о примени матерњег језика у оквиру породице као и о разним могућностима да се српски језик учи у Немачкој.

Централни савет је ове године са осталим савезним и кровним организацијама досељеника у Немачкој основао Мрежу родитељских организација (BBT). Њихов заједнички циљ је јачање компетенције родитеља, побољшање школских успеха деце као и њихова успешна интеграција у школски и професионални систем Немачке. У оквиру те мреже, организације ће да уче једних од других и да размењују искуства.

Тако, например, од шпанских родитеља којима је било потребно чак 20 година да 90% њихове деце у Немачкој буде обухваћено Допунском наставом на матерњем језику. Време, али и истрајност српских родитеља ће показати да ли и они могу у томе бити успешни.

Родитељи који желе да се ангажују у оквиру ове иницијативе могу да се јаве на телефон Централног савета Срба у Немачкој: 030 – 98 34 61 21.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here