Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Срби из Аустралије обележили су, поред 800 година аутокефалности СПЦ, још један јубилеј – 70 година организованог црквеног живота Српске правослване цркве на Петом континенту.

Свечаност коју је организовала Митрополија аустралијско-новозеландска СПЦ започела је светом архијерејском литургијом који је служио владика аустралијско-новозеландски Силуан,уз саслужење бројних црквених великодостојника из српских богомоља на Петом континенту, као и гостију из братских цркава.

Одлуком да се централна прослава одржи на имању будућег српског колеџа у Сиднеју, у Митрополији аустралијско-новозеландској су симболочки желели да покажу колики значај придају образовању будућих покољења Срба.

„Време је за ново поглавље, време је да се озбиљније прихватимо просвете и образовања и васпитања наше деце, а куд боље браћо и сестре него да спојимо и цркву и школу, а то је ово браћо и сестре, ова институција иза нас, која у сред свога срца има, као жилу куцавицу , у сред овог објекта храм, који ће да распростире, ону снагу духовну, и ону поруку духовну, од које човек може једино да живи исправно овде на земљи, и да наравно допуњује сва она академска знања и науку која ће овде деца стицати,” рекао је епископ Силуан.

Свечаности је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Канбери Мирољуб Петровић.

„Ја заиста могу да посведочим да је тих седамдесет година итекако видљиво данас овде и код младих људи и код њихових родитеља и предака, али и код деце. Да је захваљујући управо таквом деловању све ово видљиво. Овде је очуван и српски језик, овде је очувана и српска култура и идентитет српске заједнице. Ја сам захвалан таквом деловању Српске православвне цркве овде, и не само да сам захвалан него напросто у наредном периоду ми ћемо гледати шта можемо што више заједно да радимо на очувању тог идентитета јер смо дефинитивно овде на истом послу”, изјавио је амбасадор Мирољуб Петровић. 

Јубилеји 800 година аутокефалности СПЦ и 70 година организованог црквеног живота СПЦ у Аустралији, биће обележени у свим српским богомољама на Петом континенту, а у току новембра предвиђено је и неколико свечаности на Новом Зеланду.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here