Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Посланици у Скупштини Црне Горе расправљали о закону о слободи вероисповести. У Подгорици барикаде и целодневни протест грађана. Блокирани бројни путеви широм Црне Горе.

Дан је почео распоређивањем јединица полиције у центру Подгорице, због, како је речено, могућих непријављених окупљања грађана, а скупштинска седница примедбама опозиционих посланика, управо због те полицијске блокаде, али и помињања великосрпског национализма.

Предлагачи Закона га препоручују као правни акт који штити темељне вредности Црне Горе.

“Позивам све верске заједнице и све друштвене актере, да кроз дијалог и међусобно уважавање, сви заједно, кроз примену овог закона, допринесемо трајном утемељењу Црне Горе као заједнице слободних и равноправних грађана”, рекао је министар правде Зоран Пажин.

Поручују да се овим законом не отима црквена имовина:

“Никаква имовина се не одузима ни Митрополији црногорско-приморској, не одузима се никаква имовина Српској православној цркви, дакле све земљиште и објекти који се користе од стране верских заједница на територији Црне Горе, а који су прибављени од јавних прихода државе, дакле до 1. децемра 1918, уколико за њих не постоји валидан доказ, валидан доказ у смислу начина стицања својине, прелазе у државну својину”, наводи посланик ДПС-а Данијел Живковић.

“Одлука о судбини Црне Горе” 

Али опозиција га види као закон којим се продубљују поделе у Црној Гори и омогућава преузимање имовине Српске православне цркве.

“С друге стране барикада, током скупштинског заседања, неколико стотина оних који се противе овом закону, предвођених свештенством, окупило се на молебну, како би призвали, како су рекли, савест и правду у скупштински дом у коме се доноси кључна одлука о судбини Црне Горе”, напомиње лидер Демократског фронта Андрија Мандић.

И свештенство на барикадама у Подгорици

“Ми смо могли, данас овдје сабрати много већи број људи, али нам то није био циљ. Ми јесмо за закон, али не за овакав закон који је заправо закон о отимању црквене имовине”, сматра владика Јоаникије, епископ будимљанско-никшићки.

По подне је на разговор са премијером Душком Марковићем стигао и митрополит Амфилохије, у нади и са молбом да се овако формулисан закон повуче и да се о њему расправља после божићних празника.

“Није нормално да једна власт, једна држава склопи уговоре, темељне са Римокатоличком црквом, са исламском вјерском заједницом и са јеврејском заједницом, а неће дијалог са православном црквом која је овде била државна црква за време Краљевине Црне Горе”, каже митрополит Амфилохије.

Договор о одлагању расправе о закону није постигнут, а премијер је у Скупштини, потом, поручио да је митрополиту дао чврсте гаранције да овај закон нема никакву скривену агенду, ни злокобну мисао у односу према Митрополији црногорско-приморској.

Барикаде у Подгорици, блокаде широм земље 

Како јавља портал Вијести, током читавог дана у Подгорици је владала чемерна атмосфера – влада тишина коју прекидају незадовољни грађани и верници.

На барикадама је свештенство које служи молебан током целог дана.

Широм државе блокирани су путеви у знак протеста. Група грађана из Пљеваља и Жабљака блокирала је мост Ђурђевића Тара, а на лицу места је и полиција.

Такође, група грађана из Херцег Новог блокирала је пут у Зеленици.

Кроз кружни ток у Будви такође не може да се прође, а како пише РТЦГ, присутан је и градоначелник Марко Царевић.

Око стотину грађана Бијелог Поља блокирало је магистрални пут Бијело Поље – Мојковац у месту Ракоње.

За кратко време на раскрсници обилазнице Никољац–Ракоње и магистралном путу Бијело Поље – Мојковац пут је блокирало више стотина грађана, уз присуство великог броја полицајаца.

Од 11.00 блокиран је магистрални пут Беране – Бијело Поље.

ДФ предао амандмане

Демократски фронт је предао 270 амандмана на закон, које треба да размотри Законодавни одбор, чим се амандмани одштампају и поделе члановима одбора, наводе Вијести.

„Српска стварност“ / РТС, РТЦГ, Вијести, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here