Mesto za reklamu

08.03.2020.

У Црној Гори је дан за литије и народно окупљање у знак борбе против контроверзног Закона о слободи вероисповести. Прва литија по снегу и зими кренула је јутрос из Мурина. Упркос забрани, митрополит Амфилохије одржао је литију на Цетињу.

Литија је одржана од Цетињског манастира до цркве на Ћипуру и назад. Ради се традиционалној литији за Недељу православља коју је раније полиција забранила.

Крсни ход је предводио ректор Цетињске богословије отац др Гојко Перовић, а међу свештенством је био и архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

У крсном ходу је учествовало и више стотина верника Српске православне цркве.

На Цетињу је данас, 8. марта обележена Недеља православља.

У Подгорици је и вечерас одржан молебан и литија за одбрану светиња угрожених Законом о слободи вероисповести. Литију је предводио мотрополит црногорско-приморски Амфилохије.

После молебана Пресветој Богородици у Саборном храму Христовог Васкрсења који је служио Његово преосвештенство Епископ диоклијски Методије почела је велика литија у Подгорици.

© Sputnik / Небојша Поповић / Молебан Пресветој Богородици у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици

Литију је предводио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

“Једини који је могао да каже да му се да свака власт на небу и на земљи је Господ Бог, казао је митрополит Амфилохије испред Скупштине Црне Горе.Овај народ који се сабира у Црној Гори је изворни народ Црне Горе који само наставља предање својих предака и чува светиње. Он посебно није против државе, ова држава је била држава овог народа и остала”.

© Sputnik / Небојша Поповић  / Митрополит Амфилохије са народом у Подгорици

“Каже онај француски краљ, држава то сам ја и ако нешто кажеш против њега онда си против државе”, додао је митрополит.

Амфилохије је нагласио да литије и народ превазилазе сукобе и братомржњу.

“Нема овдје ни четника ни партизана. Они само хоће да се помире једни са другима. То је оно што тражи овај народ, да спасе Црну Гору”, казао је митрополит.

Он је појаснио да је све што је устројено на атеизму и на богоубиству и братоубиству пропало јер није било благослова Божјег, и додао да нити су они(власт) држава, нити је он црква.

“Зато глас народа је глас Божији. Нека Бог благослови вас Подгоричане који сте се овдје сабрали а посебно дјецу. А ко би био бољи и образованији од дјеце”, поручио је митрополит Амфилохије.

Молебани и литије су одржани и у многим градовима широм Црне Горе, као и у свету.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here