01.06.2020.

Црногорска влада ажурирала је вечерас списак земаља у којима је стопа активних случајева ковида 19 мања од 25 на 100.000 становника, што је услов за улазак у Црну Гору без карантина, а на том списку и даље није Србија, са којом ће од поноћи бити отворени гранични прелази.

Сада се на списку налази 131 земља, а “на листи више нису Северна Македонија и Ирска у којима је, након данас потврђених случајева, стопа порасла”, саопштио је црногорски Институт за јавно здравље.

“Свесни смо да чињенице да су и пре ове прве фазе попуштања мера на границама многе породице дуго времена биле одвојене и одсечене једне од других. Ако смо сви заједно успели оволико времена да останемо стрепљени и спашени, сигурни смо да неколико наредних дана или седмица, колико ће одређеним државама бити потребно да достигну наше критеријуме, неће представљати већи напор нити жртву коју ћемо сви заједно изнети ма са које стране границе били”, наводи се у саопштењу Института.

Црна Гора ће у поноћ отворити границе са Србијом, која није на списку држава чији грађани могу да уђу без карантина.

Како се наводи, држављани Црне Горе и странци са сталним или привременим боравком у тој земљи, који улазе у Црну Гору из држава у којима је потврђена стопа активних случајева оболелих од коронавируса већа од 25 на 100.000 становника, мораће у карантин или самоизолацију од 14 дана.

Како преносе црногорски медији, за саобраћај робе и путника у поноћ ће бити отворени гранични прелази са Србијом: Ранче – Јабука, на путном правцу Пљевља – Пријепоље, Вуче – Годово на путном правцу Рожаје – Тутин, и Чемерно на путном правцу Пљевља – Прибој.

Он што је у Црној Гори од 1. јуна такође ново јесте да је НКТ на предлог Института за јавно здравље донијело одлуке о дозволи јавног опкупљања и на отвореном и на затвреном простору, укључујући и свадбена весеља и сахране, којима може да присуствује највише до 200 особа.

Такође, дозвољава се рад диско клубова/барова и ноћних клубова, као и дјечјих играоница у складу са упутством Института за јавно здравље, као и рад биоскопа, позоришта и дјечјих вртића, те спортских такмичења у отвореном и затвореном спортском објекту, којима може да присуствује до 200 гледалаца, и уз обавезно поштвање мера физичке дистанце од најмање два метра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here