Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

У Црној Гори забележен је први случај сумње на оболевање од Омикрон соја корона-вируса, јављају данас подгорички медији.

“Детаљним епидемиолошким надзором који се спроводи над путницима у међународном саобраћају, а који долазе из земаља Африке у којима је детектован нови сој САРС-ЦоВ-2, Омицрон, од посебног јавноздравственог значаја, утврђена је сумња на оболевање од овог соја код једне породице у Црној Гори”, саопштио је Институт за јавно здравље Црне Горе.

Како се додаје, додатним микробиолошким испитивањима у Лабораторији за молекуларну дијагностику тог Института, коришћењем помоћних перформанси ПЦР дијагностике, која представља својеврсну прескрининг методу, додатно је постављена сумња на оболевање од Омикрон соја САРС-ЦоВ-2.

“Након што је пристигла информација да је један држављанин Црне Горе путовао авионом на релацији Јоханесбург (Јужноафричка Република) -Франкфурт (Немачка) летом којим је такође путовала на Омикрон сој САРС-ЦоВ-2 потврђено позитивна особа, спроведено је, истичу из Института, детаљно епидемиолошко истраживање, којим је утврђено да та особа није вакцинисана против САРС-ЦоВ-2.

Решењем санитарног инспектора, та особа и његова породица стављене су у изолацију.

Сви чланови породице су доброг општег стања, са благим симптомима и њихово здравствено стање се прати, наводе у саопштењу.

У даљем епидемиолошком надзору, како наводе, сви контакти ове особе су истражени и стављени у изолацију, а узорци под сумњом биће детаљно анализирани методом секвенцирања за чије коначне резултате је потребно 10 дана у складу са стандардном процедуром.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here