Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Српски народ у Црној Гори није национална мањина, него равноправан друштвени чинилац, поручују из Министарства за људска и мањинска права.

“Поводом популистичко-политикантског захтева председника Србије Александра Вучића ‘да Срби (треба да) имају она права која су загарантована свим другим грађанима који припадају нацијама мањим у односу на већинску’, поручујемо му да српски народ у Црној Гори није национална мањина него равноправан друштвени чинилац”, поручују из Министарства за људска и мањинска права.

Подсећају Вучића на карактер уређења грађанске, а не националне државе, и на црногорски Устав као израз заштите и очувања политичког, правног, и културног положаја свих народа који живе у независној Црној Гори.

“Вучић се овде не зауставља, већ каже: ‘Тражимо да Срби имају права каква имају Албанци у Сјеверној Македонији’. Подсећамо га и да је српска заједница у Црној Гори одбила да буде мањинска, и на тај начин себе онемогућила да користи права из принципа позитивне дискриминације, уз напомену да та могућност увек постоји као опција у демократском друштву”, стоји у реаговању Министарства за људска и мањинска права.

Вучићу сугеришу да се, како наводе, договори са Србима у Црној Гори.

“Нека се председник Србије, уместо што подваљује, договори и усагласи са ‘својим’ Србима који живе у Црној Гори – јесу ли за концепт велике Србије која угрожава мир и стабилност целог региона, или су за демократски суживот са свима којима је Црна Гора дом и држава”, поручују из Министарства за људска и мањинска права.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here