Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

У Београду је одржан протест “Један од пет милиона”. Грађани незадовољни влашћу окупили су се на Платоу испред Филозофског факултета у Београду одакле су кренули у протестну шетњу. Учесници протеста блокирали су улаз и јајима гађали зграду РТС-а.

Грађани су се и ове суботе окупили на Платоу испред Филозофског факултета. На улицама нису само Београђани, већ и група тркача рекреативаца која је јуче кренула из Свилајнца, а којима су се успут придружили, како кажу, и други грађани. Група тркача рекреативаца кренула је из Свилајнца на пут дуг 115 км, пред почетак протеста, и уочи протеста је за њих организована додела медаља.

Окупљним грађанима се на почетку протеста обратио публициста Владимир Димитријевић који је рекао да грађански протести морају да буду одбрана правне државе коју је Вучићев режим укинуо.

“У земљу у којој је све постало голо насиље, од ‘Београда на води’ до спаљивања кућа критичара режима, не смемо заборавити да је једини лек – правна држава”, истако је Димитријевић.

Публициста је додао да протестују против власти тражећи “да се врате из претполитчког стања у које их је довела власт у демократско-политичко стање и истински правни поредак”.

Окупљени су потом кренули у протестну шетњу Узун Мирковом, Коларчевом до Теразија, до Теразијске чесме,  где се грађанима обратио глумац Бранислав Лечић. Лечић је то исто радио и пре 28 година, и подсетио да је покојни премијер Зоран Ђинђић говорио да је власт сервис народа. Није она никакав окупатор, а они се понашају баш тако. Оптужујем их са овога места да деле народ, да пројектују страх, да хоће да га понизе, да га обезвреде, да га третирају искључиво као овце”. Вучићу је поручио да се склони са политичке сцене, јер је он, како је оценио, демон прошлости који је обукао демократску, јагњећу кожу.

Лечић је истакао да свака власт долази у ситуацију да буде корумпирана, ако нема четвртог стуба друштва, а то је демократско јавно мњење – грађанска свест. Лечић је подсетио да сада имамо националне фреквенције које ништа друго не раде него статистички обавештавају да су се десили неки протести.

“Свака институција мора да скрене пажњу на народ који је незадовољан, који жели да каже своје мишљење. Сваки национални медиј мора то да пренесе”, напоменуо је Лечић. Истакао је да су грађани Србије моћ и да држава и све њене институције постоје због њих.

Лечић је закључио да свака националана телевизија има прилику да се вечарас искупи и поручио им је да се отворе што пре.

Скуп испред РТС

Окупљени су затим градским улицама прошетали до зграде РТС-а где су блокирали улаз у зграду телевизије уз захтев да се смене генерални директор Драган Бујошевић и главни и одговрни уредник информативног програма Ненад Љ. Стефановић.

Jош пре неколико дана најављена је блокада зграде РТС-а на сат времена као “Блокада упозорења” под паролом “Доста смо ми гледали вас, сада ћете ви нас”.

Колона демонстраната се потом поделила – један део пришао је из Таковске, а други из Абердареве улице.

Испред зграде јавног сервиса импровизован је “Дневник слободне Србије”, у којем су “читали вести”, највише о протестима. Потом су говорили председник једног од синдиката запослених у МУП, Полицијског синдиката Србије, коме је од пре неколико дана, како тврди председник, незаконито одузета репрезентативност, и радница “Колубаре” из Лазаревца Весна Лакићевић, која је због организације протеста у Лазаревцу премештена на ниже плаћено радно место, а која је у Београду поручила да се не сме стати са шетњом.

Учесници протеста гађали су јајима зграду јавног сервиса.

Колегијум РТС-а је пре два дана оценио да најављеном једносатном блокадом наше зграде организатори прелазе границу између легитимног протеста и нелегитимног притиска на све запослене у јавном сервису. На то је стигао одговор од организатора протеста, који су навели да то није притисак на запослене, већ на руководство јавног сервиса.

Протести и у другим градовима

У Јагодини је одржан шести по реду протест “1 од 5 милиона” као и протестна шетња главном улицом до Дописништва РТС-а у том граду где су се окупљени задржали десетак минута уз гласно звиждање. У центру града Јагодинцима се обратила др Мира Петровић, педијатар из Београда и потпредседница “Нове странке” која је истакла да нам лекари и медицинске сестре одлазе из земље и запитала се ко ће да нас лечи.

Десету суботу заредом шетало се и у Крагујевцу. Више хиљада Крагујевчана је скандирало различите пароле, које су биле усмерене против актуелног владајућег режима, како на републичком, тако и на локалном нивоу. Како су организатори најавили, испред Прве крагујевачке гимназије, на Ђачком тргу, говорили су новинари Мирослав Јовановић и Гордана Јоцић, правник Саво Манојловић и социолог Јово Бакић. Грађани су потом прошетали главним градским улицама до Ђачког трга. На скупу није било страначких обележја, а Крагујевчани су своје незадовољство исказали дувањем у пиштаљке и транспарентима са натписима против актулне власти.

Протест у Крагујевцу

У Пироту је 13. пут одржана протестна шетња. Окупљени грађани кажу да су незадовољни накарадним властима, како на локалном, тако и на републичком нивоу. Александар Панић, грађанин Пирота, поручио је да је њихов основни захтев промена изборних закона, како би се свима дале једнаке шансе. Такође они се залажу за већу слободу медија и слободу говора.

Протести у Власотинцу

Шесте суботе заредом грађани Власотинца окупили су се испред зграде општине на протесту “1 од 5 милиона”. На скупу је говорио слободни новинар Петар Илић.

Власотинчани су исказали висок степен солидарности и подршку борби за истину коју води Марија Лукић из Бруса , жртва Милутина Јеличића, председника Општине Брус и високог функционера СНС, али и борби десетине других жена које су се нашле или се још увек налазе у сличној ситуацији.

Организатори су подсетили на инцидент који се десио крајем прошле године када је заменик председника општине Власотинце упутио низ увреди и претњи службеници ОУ Власотинце, после чега је несретној жени позлило, а интервенисала је и служба Хитне медицинске помоћи Дома здравља у Власотинцу. Они су и недавна саопштења Форума жена СНС Власотинце оценили као “врло безобразна, лицемерна и селективна”. Са протеста је упућена молба суграђанкама, чланицама овог Форума, да “не буду марионете у служби одбране режима који свакодневно и на најбруталнији начин унижава наше мајке, сестре, ћерке, супруге…”.Следећи протест “1 од 5 милиона” заказан је за 16. март.

Грађани су изашли на улице и Деспотовца, Ћуприје и још неких градова

У Новом Пазару одржан протест “За сигурну будућност – Санџак се буди”

Протести у Новом Пазару

Неколико стотина Новопазараца учествовало је вечерас у протестној шетњи “За сигурну будућност – Санџак се буди” коју је Странка демократске акције (СДА) Санџака организовала у знак подршке грађанским протестима “Један од пет милиона”.

Са протестне шетње, у којој су учествовали и лидер СДА Санџака Сулејман Угљанин и високи функционери те партије, поручено је да заједно са осталим грађанима Србије “желе да изграде државу засновану на владавини права и једнаким могућностима за све”.

“Ми протестујемо против толерантног односа српских државних органа према злочинима над Бошњацима. Против тога што се негира геноцид над Бошњацима у Босни и Херцеговини и масовни злочини над Бошњацима Санџака, а чиме се код Бошњака ствара осећај несигурности”, саопштено је на протесту.

Организатори су поручили и да шетњом изражавају протест због дискиминације Бошњака приликом запошљавања у државним органима, али и непријатељског односа српских државних органа према бошњачком народу и њиховим легитимно изабраним представницима.

Међу разлозима за протест наведени су и нерешени статус Санџака, као и то што Бошњацима није признато раније стечено право народа.

“Протестујемо и против израженог апсолутизма и диктатуре у Србји чиме је суспендована владавина права и правна сигурност и основна уставна начела, право на живот, слободу, сигурност и економски развој без условљавања”, речено је на протесту.

Окупљени су носили транспаренте са натписима “Један од пет милиона”, “Један од 100”, “За једнакост пред законом”, “Бошњаци у Уставу”, “Стоп дискриминацији Бошњака” и “Санџак аутономија”. Шетња је протекла мирно и без икаквих инцидената.

Први протест незадовољних грађана у Београду одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева.

Протест су, између осталих, подржали и професори са Факултета политичких наука, Филозофског факултета, Факултета драмских уметности и други.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here