Mesto za reklamu

06. 04.2019.

Чешка подржава европске интеграције Србије и спремна је да јој помогне у приступним преговорима са Европском унијом, поручено је на Пословном форуму Србија-Чешка, на којем је истакнуто да је Србија драгоцен партнер и да су чешке фирме заинтересоване да инвестирају у њој.

“Чешка подржава проширење ЕУ, нарочито на земље Западног Балкана, на првом месту Србије”, рекла је чешка министарка индустрије и трговине Марта Новакова.

Марта Новакова на пословном форуму

Она је додала да њена земља, која је од 2004. године чланица ЕУ, “зна кроз шта Србија пролази”, да мора да прилагођава легислативу правилима ЕУ и понудила подршку и преношење практичних знања на том путу.

“Чека вас велики број изазова, можда нисте ни свесни шта ће ти изазови значити и шта ће значити за вашу индустрију”, поручила је Новакова српским учесницима Форума.

Она је напоменула и да чешке фирме желе да инвестирају у Србији и да Чешка жели да искористи све погодности које српска влада нуди.

Новакова је рекла да Чешка жели да са Србијом сарађује у областима енергетике, коришћењу водених извора, дигитализацији локалних управа, пољопривреди…

С њом је сагласан и председник Конфедерације индустрије Чешке Републике Јарослав Ханак, који је нагласио да је Србија за Чешку “веома важан и драгоцен партнер”.

Наводећи да чешки савез привредника заступа 32 гране економије, да га чини око 11.000 фирми са миллион и 300 хиљада запослених, Ханак је нагласио да веома цени трговинску размену између две земље, истичући да је Чешка четврти инвеститор по снази у Србији.

Говорећи о европским интеграцијама Србије, Ханак је рекао да Србију чекају тешки приступни преговори, и истакао да су Влада Чешке и он лично спремни да јој пруже помоћ.

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије Стеван Никчевић истакао је да је Србија први пут 2018. године успела да подигне ниво економске размене са Чешком на више од једну милијарду евра и да је у последњих десет година троструко унапредила однос спољно- трговинске размене.

Стеван Никчевић

Он је додао да Чешка и Србија имају многе заједничке политичке циљеве и подсетио да је приликом посете премијерке Ане Брнабић Прагу потписан Споразум о враћању клириншког дуга Ческој, чиме је Србија постала прва република бивше СФРЈ која је успела да регулише тај дуг.

Указао је и на секторе од значаја за унапређење сарадње, као што су рударство, енергетика, заштита животне зредине, обновљиви извори енергије, саобраћајна инфраструктура, повезивање аутомашинске и наменске, односно одбрамбене индустрије.

“Поносни смо и задовољни што смо успели да привучемо значајне чешке инвеститоре у Србију и желимо да тај спектар инвестиција буде још шири”, поручио је Никчевић.

Он је додао да је по нивоу страних инвестиција, Србија у последњих неколико година значајно изнад земаља у региону, оценивши да су инвестиције значајно унапредиле и промовисале могућности српске привреде и њену слику у свету.

Никчевић је изразио наду и да ће Србија имати прилику да поново угости председника Чешке Милоша Земана за неколико месеци.

Важна сарадња са Чешком

Потпредседник Привредне коморе Србије Зоран Вујовић сагласан је да је Србији на путу до пуноправног чланства у ЕУ важна подршка, сарадња и пријатељство са земљама попут Чешке, које су успешно прешле тај пут.

“Србија жели да активно учествује у креирању одрживог развоја европске економије. Дефинишући нове методе и нове циљеве, Србија жели да поручи свету да је отворена за конструктивну сарадњу и да има тржишну економију”, поручио је Вујовић.

Он је нагласио да је привредни амбијент у Србији значајно измењен у позитивном правцу као разултат реформи које су спорведене и које се још спроводе.

“Генерална оцена је да су постигнути значајни резултати на плану макроекономске стабилности и да су велики помаци учињени у заокружењу привредно-правног окрвира с правном тековином ЕУ”, рекао је Вујовић.

У први план су, како ја нагласио, стављени подстицаји за привлачење страних инвестиција, развој нових техологија, иновативност, енергетска ефикасност, развој обновљивих извора енергије, уз заштиту човекове околине, производња органске хране и развој финансијског тржишта у Србији.

Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here