1. 06. 2020.

Датум чланства Србије у ЕУ зависи од темпа реформи и напретка, изјавио је немачки амбасадор Томас Шиб и изразио наду да ће у јулу бити настављен дијалог Београда и Приштине.

Шиб је током вебинара “Од Хрватске до Немачке – Председавања Савета ЕУ: припрема за пост-пандемијску ЕУ” рекао да је тешко говорити о конкретним датумима за пријем у ЕУ јер је, како нагласио, то процес који зависи од онога што земља чланица уради у приступном процесу.

Такође, додао је да се нада да ће уследити “нови замах у процесу европских интеграција Србије у другој половини године”.

Према његовим речима, темпо у процесу европских интеграција зависи од напретка у областима владавине права, медијских слобода и реформе правосуђа.

“Уверен сам да ће нова Влада Србије, са снажним мандатом који је добијен на изборима, креирати ту брзину”, истакао је Шиб.

Изразио је уверење да ће бити отварања нових поглавља, као и међувладиних конференција током немачког председавања.

“Западни Балкан има европску перспективу и подразумева да ће бити део ЕУ”, казао је Шиб и додао да без обзира што се Унија суочава са многим комплексним питањима, то не значи да ће регион бити заборављен.

Подсетио је да се Немачка снажно залаже за политику проширења ЕУ.

Говорећи о кризи изазваној пандемијом коронавируса, Шиб је казао да се још увек не назире крај и да је за превазилажење те кризе потребна солидарност, спремност на компромисе, прагматизам и међународна сарадња.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here