Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Чланови ансамбла „Александров“ допутовани су вечерас у Београд. На Тргу републике наступиће у недељу, у 12 сати и 30 минута. Биће то други концерт на отвореном чувеног руског хора у Београду.

Ево и подсећања на постојање, значајну, али и трагичну историју овог хора:

Александар Васиљевич Александров, познатији као Саша, рођен је 13. априла 1883. у Плахину, селу у близини Москве. Импресивним певањем убрзо је задивио свет, али историја га другачије памти.

Дванаестог октобра 1928. године, доктор наука и мајор Александар Александров преписује ноте забележене током грађанског рата. Оснива се хор Црвене армије са 12 чланова.

Предводи га Александар Александров. У годинама које долазе постају понос и симбол Русије. Музиком су брисали границе. Наступали су на ратним жариштима широм света.

Црвена армија 26.јуна 1941. године одлази на фронт, испраћена песмом хора Александров Свети рат. Иста музика чула се и 2007. године у седишту НАТО-а. Једини су руски хор који је наступао у седишту Нато алијансе.

Наступали су у Југославији, Авганистану, Пољској, Финској, Сирији и многим другим земљама. Музика се не мери бројевима, али њихови су импозантни.

Певају на готово свим језицима света, укључујући кинески и индијски. На репертоару имају 2.000 нумера, ансамбл броји 200 чланова, а наступе су одавно престали да броје.

Ипак, један датум свет је посебно запамтио – 25. децембар 2016, 5 часова и 20 минута.

Авион Ту-154 полеће из Адлера у Русији ка војној бази Хмејмим у Сирији. Два минута касније нестаје са радара. Био је то последњи лет за 64 члана ансамбла Алекснадров.

Министарство одбране Русије обновило је анасамбл, а први наступ после несреће имали су већ у фебруару. Одлучили су да кроз ванвременску музику живи сећање на њихове колеге.

У недељу ће хор Александров 14. пут наступити у Београду. Овде имају свој парк и многобројну публику, која посебно ужива у њиховом певању на српском.

Уз њихову музику и далеко постаје ближе. Недеља, Трг републике, хор „Александров“.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here