1. 08. 2019.

Министар спољних послова у прелазној влади Аустрије Александер Шаленберг изјавио је у Хелсинкију да је напредак у дијалогу Београда и Приштине неопходан како би обе стране напредовале ка ЕУ.

Из те перспективе, Шаленберг оцењује да је присуство шефа дипломатије привремених косовских институција Беџета Пацолија на неформалном министрском састанку у Хелсинкију неопходно.

„Није први пут да представници Србије и Косова седе заједно за столом у радним оквирима ЕУ. Верујем да је неоходна свака ситуација где може директно да се разгова“, изјавио је Шаленберг.

Шеф дипломатије у прелазној влади у Бечу каже да Аустрија пажљиво прати сва дешавања на Западном Балкану, а поготово разговоре Београда и Приштине.

„Циљ Аустрије је јасан. Ми желимо да свака земља Западног Балкана једнога дана постане чланица ЕУ“, закључио је Александер Шаленберг.

Одлазећа шефица ЕУ дипломатије Фердерика Могерини први пут је званично поред министара земља кандидата за чланство у ЕУ позвала и представника Косова да присуствује неформалном састанку Савета ЕУ министра који се одржава у Хелсинкију на коме се данас разговара о регионалној сарадњи.

Минстар спољних послова Србије Ивица Дачић, који присуствује састанку у Хелсинкију, позив Пацолију окарактерисао је као ”преседан”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here