Mesto za reklamu

26.06.2020.

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић реаговао је на посебно истицање Срба у извештају о новозараженима вирусом корона Савезне службе за здравство Швајцарске (БАГ).

БАГ је објавио податак о 52 нова случаја заразе вирусом корона, посебно наводећи да је седам „увезено“ из Србије, преноси Танјуг.

Брадић је изразио зачуђеност што је Штефан Кустер из БАГ-а приликом помињања броја новозаражених посебно издвојио Србе.

Кустер, шеф одељења за инфективне болести, искористио је повод покретања апликације „Swiss Covid“, да укаже на учесталост уласка у Швајцарску особа које долазе из Србије.

„Ситуација у Србији је стабилна“, поручио је амбасадор Брадић у изјави швајцарским медијима додајући да, као и друге земље, и Србија непрестано прилагођава мере заштите становништва.

Изразио је наду да се број новозаражених и умрлих у Европи неће селективно користити.

С тим у вези је критиковао што је БАГ на својој конференцији за штампу навео да је било укупно 52 нова случаја, и посебно издвојио да се код седам ради о особама које су допутовале из Србије.

„Остале случајеве БАГ није даље објаснио. Тај начин представљања података изазива чуђење“, рекао је Брадић.

Упитан да ли би Срби требало да одустану од летовања у домовини, Брадић је казао да сматра да би било идеално, због стања у већини европских земаља ако би људи, уопште, а то не важи само за његове земљаке, одустали од путовања.

Према информацијама јавног сервиса СРФ, швајцарске власти размишљају о увођењу посебних контрола путника из Србије, на пример увођење обавезног мерења температуре.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here