Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Савезно врховно веће, које чине владари седам емирата, изабрало је шеика Мухамеда бин Заједа ел Нахјана за новог председника Уједињених Арапских Емирата. Председник Вучић честитао на избору новом председнику УАЕ.

Претходни председник Уједињених Арапских Емирата и владар Абу Дабија, Калифа бин Зајед ел Нахјан, познат и као шеик Калифа, преминуо је у петак у 74. години.

Калифа је ретко виђан у јавности од када је доживео мождани удар 2014. године, па је принц и престолонаследник емирата Абу Даби Мухамед бин Зајед и раније био де факто владар.

Радећи из другог плана годинама као де факто лидер, шеик Мохамед (61) је трансформисао војску Емирата у високотехнолошку силу што је са нафтним богатством и статусом пословног чворишта, проширило утицај земље на међународном нивоу.

Када је 2004. године преминуо његов отац – први председник шеик Зајед бин Султан ал Нахјан, наследио га је Kалифа, његов најстарији син, а Мохамед – Заједов трећи син, тада је постао принц престолонаследник.

Бин Зајед се школовао у Уједињеним Арапским Емиратима и Уједињеном Краљевству. Завршио је Краљевску војну академију Сандхерст (Royal Military Academy Sandhurst) 1979. године у Уједињеном Краљевству.

Лична порука председника Србије владару Абу Дабија поводом избора за новог председника Уједињених Арапских Емирата

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је данас личну поруку владару Абу Дабија шеику Мохамеду бин Заједу Ал Нахјану у којој му је честитао на избору за новог председника Уједињених Арапских Емирата. У поруци се између осталог каже:

желим да Вам упутим најсрдачније честитке на избору за ову најодговорнију од свих дужности, уверен да ћете својом мудрошћу и искуством наставити да водите Ваш народ путем мира и сваког добра и напретка.

И у временима највеће туге и изазова, живот нас учи да морамо да наставимо часним путем славних претходника и предака. На том путу нас увек чекају бројне обавезе и искушења, чинећи успон много тежим, али и сваку победу и успех – много већим и сјајнијим.

Kористим ову прилику да Вас још једном уверим да ћете на том путу и даље имати Србију као поузданог партнера и, пре свега, као пријатеља који не узмиче ни онда када многи одустају или окрећу леђа – наводи се у поруци председника Вучића.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here