Mesto za reklamu
  1. 13. 06. 2020.

Широм света расту страховања од другог таласа заразе Ковидом 19, са рекордним дневним порастом броја оболелих у Индији, упозорењима против превеликог опуштања у Европи и растом броја хоспитализација у појединим америчким државама, преноси агенција Ројтерс.

Здравствени званичници страхују да би неке државе, суочене са катастрофалним последицама рестриктивних мера, могле да их укину пребрзо, те да би коронавирус могао да се шири у свету.

Темпо раста броја случајева коронавируса успорава у већем делу Европе, али здравствени експерти истичу да постоји умерени до високи ризик да би због појаве новозаражених после укидања рестриктивних мера можда било потребно увођење нових рестрикција.

“Почетни талас преношења болести прошао је врхунац у свим земљама, осим у Пољској и Шведској”, саопштио је Европски центар за превенцију и контролу болести, предвиђајући умерено убрзање раста броја заражених у Европи у наредним недељама.

“Такав пораст, ако се брзо не контролише, могао би да оптерети здравствене системе, као што је то био случај у марту и априлу у неколико чланица ЕУ и у Великој Британији,” саопштио је центар, али и додао да влада сада имају мере за проверу и промену узлазног тренда за две до три недеље.

Директорка европског центра Андреа Амон нагласила је важност одржавања физичке дистанце, личне хигијене и “правилног респираторног понашања”.

“Ово није готово. Морамо да будемо опрезни”, упозорила је комесарка ЕУ. за здравље Стела Кириакидес и позвала чланице да наставе са тестирањем грађана и праћењем контаката са зараженима док постепено отварају бизнисе и границе.

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је да је “претња од новог таласа и даље веома реална”.

“Морамо да имамо на уму да, иако се ситуација побољшава у Европи, глобално се погоршава. И даље ће нам бити потребна глобална солидарност да у потпуности поразимо ову пандемију”, поручио је Тедрос у Женеви.

У око шест америчких држава, међу којима су Тексас и Аризона, расте број хоспитализација што је подстакло страховања да би отварање економије могло да доведе до новог таласа зараза. Алабама, Флорида, Северна и Јужна Каролина, Орегон и Небраска су у четвртак забележили рекордан број нових случајева. коронавируса.

У Сједињеним Државама је од Ковида 19 до сада преминуло више од 113 хиљада људи, а тај број би до септембра могао да буде најмање 200 хиљада, рекао је за кабловску мрежу ЦНН шеф Института за глобално здравље на Универзитету Харвард Ашиш Џа.

Џа је нагласио да су Сједињене Државе једина велика земља која је почела да отвара економију а да није довело раст број случајева до контролисаног нивоа – што значи да број људи који су позитивни на коронавирус буде 5 одсто или ниже најмање 14 дана.

Према анализи агенције Ројтерс, та цифра је протеклих недеља била између 4 и 7 одсто на националном нивоу.

„Српска стварност“ / Ројтерс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here