Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Приштински политички аналитичар Шкељзен Малићи оценио је да косовски премијер Рамуш Харадинај нема подршку коалиционих партнера за даље инсистирање на такси од 100% на производе из Србије и БиХ, наводећи да би због овог питања могло доћи и до смене на челу косовске владе.

Малићи је, навео и да Харадинај нема подршку већине за инсистирање на таксама, оцењујући да косовски премијер политичку рачуницу за свој став, највероватније заснива на личним интересима.

“За такав став потребна му је подршка осталих политичких чинилаца, било унутар владе или уз помоћ гласова опозиције. То је правило демократије које одржава или руши владе”, рекао је Малићи приштинском дневнику Експрес.

“Верујем да ће већина одлучити да Харадинај остане на месту премијера”, рекао је Малићи.

Приштински аналитичар је оценио и да су америчке санкције, до сада, “погодиле” само Харадинаја, али да би инсистирање на даљем одржавању одлуке о таксама могло угрозити безрезервну подршку коју је још од деведесетих  Америка пружала Косову.

“Харадинај није добио америчку визу. Затим је отказана посета америчког генерала и најављено укидање помоћи новоформираној косовској војсци… Ако премијер остане упоран, нове санкције неће погодити само Харадинаја”, рекао је Малићи.

Он је, такође, рекао да очекује да ће таксе бити укинуте “наредних дана, или најкасније следеће седмице”.

„Српска стврност“ / Експрес, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here