Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Вакцина кинеског произвођача Синофарм, којом је вакцинисан највећи број грађана у Србији је међу најефикаснијим против делта соја вируса корона, изјавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић апелујући на грађане да се вакцинишу.

Шкодрићева скреће пажњу на недовољан број вакцинисаних грађана, нарочито међу младима и наводи да је међу популацијом од 18 до 30 година вакцинисано свега 18 одсто њих, а да је вакцинација једини начин заштите од вируса корона

“У Србији има довољне количине вакцина”, каже Шкодрић за Танјуг.

На питање постоје ли већ нека сазнања о ефикасности појединих вакцина на делта сој, Шкодрићева за Танјуг каже да су истраживање из Шри Ланке показало да је ефикасност вакцине Синофарм код младих 99 одсто, а код старијих 94 одсто и истиче да је ту вакцину примило око милион и седамсто хиљада наших грађана и да је реч о безбедној вакцини.

То су, каже, показали подаци објављени у стручном часопису “Јама” из 2021. године.

Када је реч о трећој дози и недоумицама око тога треба ли примити и коју трецу дозу вакцину и о могућности комбиновања вакцина различитих произвођача, Шкодрићева каже, да за сада, ни једна референтна институција није донела званичну препоруку о томе.

“Не постоји ни незванична препорука Светске здравствене организације као ни Европске агенције за лекове о увођењу треће дозе”, рекла је директорка РФЗО.

Истиче да се Србија се од самог почетка епидемије вируса корона понаша озбиљно одговорно и да је испред многих земаља у анализама предузетим потезима, када је реч о ковиду 19.

“Тако смо и о трећој дози почели да анализирамо и пратимо дешавања, истраживања и препоруке произвођача. Наша струка се интензивно бави тиме, а коначну одлуку о томе донеће Кризни штаб”, рекла је Шкодрићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here