Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Славко Ћурувија Фондација (СЋФ) саопштиле је данас да је шокирана одлуком Апелационог суда да укине пресуду оптуженима за паљење куће новинара Милана Јовановића и врати овај процес на поновно суђење.

Славко Ћурувија Фондација оцењује да ова одлука представља поражавајућу и обесхрабрујућу поруку за све новинаре који свој посао обављају у интересу јавности и додатно руши ионако пољуљано поверење у правосудни систем Србије.

“Три године након пожара у коме су Милан и његова супруга Јела Дељанин изгубили све што су имали, и након скоро две године првостепеног поступка, одлуком Апелационог суда овај случај се враћа на почетак.

Ова чињеница узнемирава тим пре што су Милан и Јела, већ нарушеног здравља, током првостепеног поступка претрпели бројне покушаје опструкције и секундарну виктимизацију”, саопштила је Славко Ћурувија Фондација.

Одлука Апелационог суда, како је наведено, значи да Милан и Јела треба поново да прођу кроз исту агонију кроз какву су пролазили током претходне две године, али и одлагање могућности да Милан Јовановић покрене имовинско правни спор, у коме би му била надокнађена штета коју је претрпео.

“Одлука Апелационог суда је још једна у низу која одлаже правду за новинаре, овог пута за један од најтежих злочина против новинара у последњој деценији. Намеће се паралела са бесконачним суђењем за убиство Славка Ћурувије, у којем је поновно суђење значило ништа друго до још једну изгубљену годину у покушајима да се и тај случај коначно оконча правноснажном судском пресудом”, каже се у саопштењу.

Апелациони суд у Београду укинуо је јуче првостепену пресуду којом је на четири године и три месеца затвора био осуђен бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, због оптужби да је остале оптужене подстрекавао да запале имовину новинара портала “Жиг инфо” Милана Јовановића 12. децембра 2018. године.

Истом одлуком наложио је да му се суђење понови пред Другим основним судом у Београду, као и оптуженима Александру Маринковићу и Владимиру Михаиловић који су били такође осуђени четири године затвора.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here