1. 0 07. 2020.

Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин обишао је данас привремену болницу у “Штарк арени” у Београду, где је све спремно за пријем пацијената оболелих од COVID-19 који имају лакшу клиничку слику.

Вулин je истакао да су током јучерашњег дана припадници Министарства одбране и Војске Србије били ангажовани на постављању кревета и припреми привремене болнице.

Према његовој оцени, као што је простор Београдског сајма у најтежим данима борбе против коронавируса значајно допринео томе да се здравствени систем сачува и капацитети на правилан начин користе, тако ће и простор Арене бити од огромне користи.

Од данас, када надлежне медицинске власти буду сматрале да је потребно да шаљу пацијенте, овај простор је спреман да их прими, нагласио је министар и додао да ће Војска Србије пружити свој допринос кроз војне лекаре, обезбеђење, дезифекцију и све друго што је потребно.

Вулин је изразио наду да ће Арена помоћи да се капацитети нашег здравственог система сачувају за оне којима је помоћ највише потребна, и поновио да ће овде долазити људи који су већ у фази опоравка и потребна им је другачија врста неге.

Државни секретар Министарства здравља Берислав Векић објаснио је да ће у овој привременој болници бити збринути пацијенти који су завршили доминантно хоспитални део и добро су одреаговали на терапију.

Према његовим речима, они овде долазе на завршетак терапије и додатно праћење, након чега ће се обавити тестирање, а затим иду у самоизолацију наредних 14 дана.

Он је нагласио да очекује да се у току преподнева заврше визите у клиничко-болничким центрима и Инфективној клиници, након чега ће се извршити процена који су то пацијенти који задовољавају ове критеријуме, а потом следи њихово пребацивање у току дана.

Медицински координатор привремене болнице у “Штарк арени” пуковник др Вељко Милић истакао је да су искуства и знања из привремене болнице на Београдском сајму имплементирана у припреми медицинског збрињавања болесника у Арени, која је потпуно припремљена за збрињавање пацијената.

Већ смо добили неопходне количине лекова, заштитне опреме и медицинских апарата како бисмо посао започели и успешно обављали у наредном периоду, истакао је Милић.

На формирању и припреми привремене болнице ангажовани су припадници Команде за обуку и војници на добровољном служењу војног рока јунске класе из Другог центра за обуку у Ваљеву.

Данашњем обиласку су присуствовали и начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др Угљеша Јовичић, заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, представници Управе за војно здравство Министарства одбране, градски секретар за ванредне ситуације Дарко Главаш, као и представници београдске “Штарк арене”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here